Ένα ακόμη πλήγμα δέχεται η απόπειρα του υπουργείου Υγείας να πείσει για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού δημοσιοποιήθηκε έγγραφο του νοσοκομείου της Αθήνας “Γ. Γεννηματάς”, με το οποίο ζητούνται νοσήλια από ανασφάλιστο (παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω).

Σε διαφορετική περίπτωση, μέσα σε 15 μέρες το χρέος θα μεταφερθεί στην Εφορία!

Το έγγραφο εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2016 και αφορά νοσηλεία η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Τον Νοέμβριο του 2014 που έγινε η επέμβαση (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής) βάσει του νόμου για τους ανασφάλιστους, που είχε ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014, έπρεπε η περίπτωση του ασθενούς να εξεταστεί από τριμελή επιτροπή και ως ανασφάλιστος να μην χρεωθεί.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου, η τριμελής επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις περισσότερες περιπτώσεις ανασφάλιστων πολιτών που έχουν βρεθεί στην ίδια δυσάρεστη θέση.

Πριν από ένα μήνα, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους ανασφάλιστους ασθενείς, σύμφωνα με τον οποίο μόνο το ΑΜΚΑ αρκεί κατά την εισαγωγή για να μην χρεωθεί ο ασθενής.

Φυσικά και αυτός ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, διότι εντελώς ανεξήγητα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Επομένως ισχύει ο νόμος του 2014 με τις τριμελείς επιτροπές.

Η ασάφεια και ανεπάρκεια του νόμου, καθιστά την νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών θέμα προς ερμηνεία για κάθε υπηρεσία νοσοκομείου.

Το μόνο που έχει γίνει, είναι η εντολή του υπουργού Υγείας να νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ.

Το ερώτημα είναι το εξής: Τι έχει μεγαλύτερη ισχύ; Ο νόμος του 2014 που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ή μια υπουργική εντολή; (εφόσον ο νέος νόμος λόγω μη έκδοσης ΚΥΑ δεν ισχύει).

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πριν από λίγες μέρες και με υπέρ επείγουσα εγκύκλιο προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, επαναφέρει το καθεστώς του βιβλιαρίου πρόνοιας...

Υπουργείο

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις των ΜΜΕ στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε το πρωί της Κυριακής πως τα συσσωρευμένα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα.

Οι εικόνες ταλαιπωρίας και αναξιοπρέπειας – αναφέρει – στην εφημερία των νοσοκομείων της Αθήνας μπορούν και πρέπει να εκλείψουν. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, αυτό πραγματοποιείται “με αργά, αλλά σταθερά βήματα”, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι - μεταξύ άλλων - τα εξής:

  • Η καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Η δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας..
  • Η αυξημένη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και για τις εφημερίες - υπερωρίες στον προϋπολογισμό του 2016.
  • Η σταδιακή κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό, με 3.500 μόνιμες προσλήψεις το 2016 μεταξύ των οποίων 690 γιατροί ΕΣΥ.
  • Η στελέχωση ΜΕΘ με 500 γιατρούς - νοσηλευτές, αύξηση των επικουρικών γιατρών και 585 νέες θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού...

Προσωπικό

Για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων “απαντάει” η παραπάνω περίπτωση. Η πραγματικότητα διαψεύδει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο θέμα των προσλήψεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα στοιχεία από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού, δείχνουν ότι στο εθνικό σύστημα Υγείας φέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι και για τα τρία τελευταία έτη μισθοδοτούνται 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι...

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία