Δραματική είναι η κατάσταση ενός ανασφάλιστου, ο οποίος πάσχει από αιμορροφιλία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο 33χρονος είναι παντρεμένος, με ένα μικρό κοριτσάκι 5 χρονών και άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια.

Το 2011, μετά από πόνους στη κοιλιά και αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλές διαγνωστικές εξετάσεις, διαγνώσθηκε με το σπάνιο σύνδρομο Peutz Jegher - πολυποδίαση.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών πολύποδων στο λεπτό έντερο, (ανευρίσκονται συνήθως μετά από μεγάλη αναιμία), ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μεγαλώσουν χωρίς περαιτέρω συμπτώματα και τελικά να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο ασθενής είναι διπλά άτυχος, καθώς είναι και αιμορροφιλικός, που σημαίνει ότι σε πιθανό τραυματισμό αιμοφόρου αγγείου η όλη διαδικασία πήξης του αίματος αργεί να συμβεί και εάν δεν ληφθεί η δέουσα αγωγή κινδυνεύει από αιμορραγία.

Έπειτα από έγκριση και συμβουλή γαστρεντερολόγου μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε ειδικό κέντρο στην Αγγλία, όπου και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του, έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα.

Από τότε, η εντολή του γιατρού είναι να πραγματοποιεί στην Ελλάδα ειδικές εξετάσεις, κάθε ένα με δύο χρόνια και αναλόγως με τα ευρήματα, θα πρέπει να μεταβαίνει στην Αγγλία για θεραπεία και να πραγματοποιεί κάθε φορά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αφαίρεση όσων πολυπόδων κριθεί απαραίτητο.

Υποδομή

Είναι φανερό ότι ο ασθενής επιβάλλεται να φεύγει από τη χώρα μας συχνά και για όλη του τη ζωή, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει στην Ελλάδα η υποδομή (κατάλληλο μηχάνημα double balloon enteroscopy).

Του είναι όμως οικονομικά δυσβάσταχτο, με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά , να πληρώνει το 10% των νοσηλίων του νοσοκομείου της Αγγλίας, όπως απαιτεί ο νόμος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας του ότι και η σύζυγός του είναι άνεργη. Η αγανάκτηση της οικογένειας είναι μεγάλη, καθώς λύση δεν μπορεί να βρεθεί.

Κόστος

Ο 33χρονος πρέπει για ακόμα μια φορά να μεταβεί για θεραπεία και έχει αργήσει πολύ, αλλά δεν μπορεί λόγω του κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή στα νοσήλια με 10%.

Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού αναρωτιέται πώς είναι δυνατό η Πολιτεία να εξαναγκάζει τον ασθενή να ψάχνει με αγωνία κάθε φορά αυτό το χρηματικό ποσό και να βιώνει η οικογένεια του όλο αυτόν τον Γολγοθά;

Ζητούν από το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεση λύση σε αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, ώστε να μη χρειαστεί κανένας συνάνθρωπός μας να βιώσει παρόμοιες τραγικές καταστάσεις.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη