Ένα δυσάρεστο κλίμα για παρόχους και ασφαλισμένους, διαμορφώνουν τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε επίσχεση από την 1η Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το αντίτιμο της επίσκεψης.

Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη διοίκηση του Οργανισμού, θα μπορούν να υποβάλουν την απόδειξε στο Ταμείο τους, προκειμένου να τους επιστρέφεται το καλυπτόμενο ποσό.

Η “αρρυθμία” αυτή είναι μικρό μόνο μέρος του προβλήματος με τους παρόχους του Οργανισμού. Κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και γιατροί έχουν να πληρωθούν επί μήνες. Διαθέτουν ελάχιστη ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους είναι επισφαλής.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους γιατρούς και στα διαγνωστικά εργαστήρια περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, τα μισά έγιναν την περίοδο πριν το 2012, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο Οργανισμός και αφορούν τα Ταμεία που μετέχουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.

Τους οφείλεται επίσης το 10% των οφειλών του 2012 (περίπου 50 εκατομμύρια για γιατρούς και διαγνωστικά) έναντι εκκαθάρισης και 70 εκατομμύρια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, οι οποίοι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι.

Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις αξίας 118 εκατομμυρίων ευρώ, διαγνωστικές πράξεις 302 εκατομμυρίων και ιατρικές πράξεις αξίας 26 εκατομμυρίων.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της σε επίσχεση, μέχρι να εξοφληθούν οι επισκέψεις του περασμένου Ιανουαρίου, οι οποίες έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται νομικές ενέργειες κατά του τρόπου ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών (δειγματοληπτικός).

Κούρεμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπηρεσίες του Οργανισμού “κουρεύουν” μέρος των αιτούμενων ποσών, επειδή εντοπίζουν μεμονωμένες ελλείψεις, όπως σε υπογραφή ή σφραγίδα και υπολογίζουν περικοπές με αναγωγή στο σύνολο των παραστατικών.

Εκτός από τους γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Στους φαρμακοποιούς οφείλεται μόνον ο Μάιος του 2016 (160 εκατομμύρια ευρώ). Τα προ του 2012 χρέη ανέρχονται σε 10,5 εκατομμύρια ευρώ για τα φαρμακεία της Αττικής και περίπου 9 εκατομμύρια της υπόλοιπης χώρας.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα