Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου θέτει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, παράλληλα με τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα διακομματική θεσμική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα “Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα - Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο”.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η χάραξη εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή, αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, συμβάλλει στην οικοδόμηση δίκαιων, βιώσιμων και αποτελεσματικών δημόσιων συστημάτων Υγείας, στην υπεράσπιση της κοινωνικής και δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

Τη συζήτηση άνοιξε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, Πάνος Καναβός, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών “Θετική Φωνή” Νίκος Δέδες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) Sylvain Giraud.

Μίλησαν, επίσης, η εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Rabia Khan και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ηTamsin Rose.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε κοινή κατανόηση των προβλημάτων του χώρου της Υγείας και του φαρμάκου, με κυρίαρχο την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Συναίνεσαν όλοι στην αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).
  • Η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
  • Η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης.
  • Η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries).
  • Η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών – Horizonscanning.
  • Ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.

Οικονομία

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Ανέδειξε, παράλληλα, τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία, αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε κλινική έρευνα.

Επικρότησε, τέλος, την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας