Το έργο CARE ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2017 και αποτελεί κοινοπραξία δεκαπέντε εταίρων από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Μάλτα και Σλοβενία).

Το έργο συντονίζεται από το Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας, Μετανάστευσης και Φτώχειας (INMP). Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΜΚΟ PRAKSIS, ο SYNEIRMOS και η CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Το σχήμα συνεργασίας αποτελείται από ένα ευρύ και υψηλά εξειδικευμένο φάσμα φορέων δημόσιας υγείας και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο στον τομέα της δημόσιας υγείας, που μπορεί να εξασφαλίσει την επίτευξη του γενικού στόχου του έργου, ο οποίος αφορά στην προώθηση και διατήρηση της καλής υγείας των μεταναστών και των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν έντονη μεταναστευτική πίεση.

Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, το έργο CARE υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές των εμπλεκομένων κρατών μελών.

Το 2015, καταγράφηκαν 1.015.078 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία μέσω των θαλάσσιων οδών (UNHCR). Αυτά τα ιδιαίτερα υψηλά νούμερα αφίξεων έχουν εντείνει την ανάγκη για παροχή κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες και πρόσφυγες, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου, με έμφαση σε εξειδικευμένα εργαλεία και διαδικασίες διαχείρισης της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ συνιστά να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη την προστασία της υγείας τους, έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, με έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες (π.χ. ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι).

Συνολικά, το φαινόμενο της μετανάστευσης έχει διακρατικό χαρακτήρα και η αντιμετώπιση του αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και η χρήση μιας κοινής προσέγγισης μεταξύ των υγειονομικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, ιδιαίτερα εκείνων των κρατών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Το CARE έχει ως στόχο την πρόσβαση των μεταναστών / προσφύγων σε κατάλληλη φροντίδα υγείας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παροχής υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο θα εφαρμόζεται σε hotspots και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων. Οι δραστηριότητες του έργου αναμένεται να αυξήσουν τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των υγειονομικών αρχών στην Ευρώπη και να ενισχύσουν την ανάπτυξη πολύτιμης τεχνογνωσίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία.

Τα κύρια εργαλεία του έργου είναι: η διεπιστημονική προσέγγιση για την υγεία των μεταναστών, που φιλοξενούνται στα hotspots και στα κέντρα υποδοχής της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κροατίας, η χρήση μιας φορητής συσκευής που περιέχει κρυπτογραφημένα στοιχεία για την υγεία του μετανάστη, η παρακολούθηση του κινδύνου νόσησης από ασθένειες, μέσω μιας λειτουργικής πλατφόρμας συνδρομικής επιτήρησης και το ολιστικό μοντέλο για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το CARE αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα υγείας μεταναστών κατά την πρώτη φάση της φιλοξενίας τους στη χώρα, στην ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και όλων των εμπλεκομένων για την παροχή καταλληλότερων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες / πρόσφυγες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα