Διπλή εικόνα παρατηρήθηκε στη φετινή περίοδο δραστηριότητας της γρίπης.

Παρότι σημειώθηκε ρεκόρ εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό και τριπλασιασμός στο υγειονομικό προσωπικό, τα στοιχεία δείχνουν πως μόλις ένας στους πέντε από τους νεκρούς είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Η παρατήρηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και κυρίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Καταγράφεται, πάντως, πρόοδος, καθώς ο αριθμός των νεκρών φέτος (84) είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί στην περυσινή περίοδο (197).

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Συλλόγου Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος και Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ο κ. Βλασταράκος απέδωσε τον μικρό αριθμό των νεκρών από τη γρίπη στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, την οποία ξεκίνησε ο ΠΙΣ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χορηγήθηκαν 1,2 εκατομμύριο εμβόλια, έναντι 900.000 πέρυσι, ενώ άλλα 600.000 διατέθηκαν μέσω των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει πτωτική τάση και επικρατών υπότυπος είναι ο ιός γρίπης τύπου Β.

Οι ειδικοί του Κέντρου τονίζουν – ακόμη και τώρα – τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Οι επιδημιολόγοι αναφέρουν πως την περασμένη εβδομάδα ελέγχθηκαν στα εργαστήρια 145 “ύποπτα” κλινικά δείγματα τα οποία στάλθηκαν από νοσοκομεία. Το ένα στα τρία (48) ήταν θετικό για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 7 ήταν τύπου Α και τα 41 τύπου Β.

Εμβόλιο

Από τα 256 περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές επιπλοκές γρίπης σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μόλις το 22,4% είχαν κάνει αντιγριπικό εμβολιασμό, ενώ από τους 84 νεκρούς μόνο το 21,4% είχαν εμβολιαστεί.

Από τους νεκρούς, οι 49 ήταν άνδρες και οι 35 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 98 έτη και μέση ηλικία τα 71,3 έτη.

Οι επισκέψεις στον γιατρό με συμπτώματα γρίπης σημειώνουν κάμψη, με εξαίρεση τις ηλικίες 5 έως 14 ετών στις οποίες ο ιός φαίνεται πως προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια