Με γραπτή συναίνεση της μητέρας θα χορηγείται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος σε δημόσια, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (παρατίθεται πιο κάτω), με σκοπό την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Στην απόφαση επισημαίνεται πως η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος θα επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Η συμπλήρωση του εντύπου γίνεται με ευθύνη του παιδίατρου ή εναλλακτικά της μαίας.

Πριν από την έγγραφη συναίνεση, θα προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45%.

Ευφυΐα

Ο μητρικός θηλασμός υποστηρίζει επίσης τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού αυξάνοντας μέχρι και 7,5 μονάδες τον δείκτη IQ και βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή του.

Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξαν τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που απορρέει από το μητρικό θηλασμό, για την οικογένεια, τα συστήματα Υγείας και τους εργοδότες, δεδομένου ότι τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουν σπανιότερα συγκριτικά με εκείνα που δεν θηλάζουν.

Παρότι υπάρχουν πολλά ανάλογα τεκμηριωμένα οφέλη του μητρικού θηλασμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 39% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.

Αύξηση

Χώρες με υποστηρικτική πολιτική και ολοκληρωμένα πανεθνικά προγράμματα, έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ενημέρωση των νέων γονιών και αρκετά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθηνών και η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική εταιρεία, έχουν ξεκινήσει όχι μόνο να ενημερώνουν τις μέλλουσες μητέρες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να τις διευκολύνουν στην άσκηση αυτής της πρακτικής, αλλά και να προσφέρουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στους επαγγελματίες Υγείας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμφωνία για εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ έκλεισε η Takeda
Πρακτικές Yoga ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
ΟΕΝΓΕ: Καταγγελία για υπερ-εφημέρευση αναισθησιολόγων στο "Αγλαΐα Κυριακού"