Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την επίσκεψη σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Αυτό αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) σε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε τη Δευτέρα προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε εγκύκλιο που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία:

Καθορίζεται ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι 20 επισκέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα.

Ορίζεται, επίσης, ως ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ), τα 15 λεπτά της ώρας.

Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί καλούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ  το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους, στο οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Σύμβαση

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει πως η εφαρμογή ημερήσιου - εβδομαδιαίου πλαφόν αναφέρεται στην σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές τον Δεκέμβριο του 2011.

Εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, λόγω του φαινομένου να καλούνται ασφαλισμένοι εντός της πρώτης εβδομάδας να πληρώσουν επίσκεψη, ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί οι 200 ασφαλισμένοι ανά μήνα (είχαν όμως συμπληρωθεί οι 50 ανά εβδομάδα).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και τώρα, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου (αλλά όχι του μηνιαίου) πλαφόν.

Πλαφόν

Το προεδρείο της Ένωσης καλεί τον κ. Μπερσίμη να ενημερώσει έγκαιρα τους ασφαλισμένους για το ενδεχόμενο αυτό και να καταργήσει άμεσα την εφαρμογή παρακολούθησης διαθεσιμότητας επισκέψεων σε συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς αυτή αφορά το σύνολο του μήνα και όχι το νέο, προς εφαρμογή, πλαφόν.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως το μηνιαίο όριο των 200 επισκέψεων παραμένει και δεν θα λύσει τα προβλήματα αυξημένης ζήτησης ραντεβού στους συμβεβλημένους ιατρούς, που εξαντλούνται σε ελάχιστες ημέρες σε μερικές περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, προτείνει την αύξηση του πλαφόν των 200.

Διάρκεια

Ως προς τη διάρκεια της επίσκεψης, σημειώνουν πως πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο, για επιστήμονες που έχουν μάθει να ασχολούνται μια και δυο ώρες με τον ασθενή τους, χωρίς να χρησιμοποιούν χρονοχρέωση. ΄

Για το ωράριο λειτουργίας, σχολιάζουν πως σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, όποιο ωράριο και να δηλωθεί είναι ενδεικτικό.

Επικαλούμενη τον νομικό της σύμβουλο, η διοίκηση της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τονίζει πως «κανόνες που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια μίας σύμβασης και ρυθμίζουν το αντικείμενό της δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς από το ένα συμβαλλόμενο μέρος, ούτε καν από τον νομοθέτη, αλλά απαιτείται συναίνεση και των δύο μερών. Το ίδιο ισχύει και για την επιβολή νέων κανόνων».

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι να κάνω αν ιδρώνω στον ύπνο
Πέθανε ο πρώτος λήπτης μοσχεύματος νεφρού από χοίρο
Γιορτή της Μητέρας: Συμβουλές για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία