Δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια 22 ημερών κάθε χρόνο, έχουν οι γονείς παιδιών με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Αφορά δημόσιους, δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους και προκύπτει από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4483/2017 (άρθρο 149), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση τροποποιούνται παλαιότερες διατάξεις, οι οποίες αφορούσαν τον Κώδικα Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι η ειδική άδεια των 22 ημερών ανά έτος χορηγείται και σε υπαλλήλους με παιδιά που πάσχουν από διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τούς προσφέρουν τη φροντίδα που απαιτείται.

Η άδεια θα χορηγείται κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος δημοσίου νοσοκομείου.

Θα δίνεται ανεξάρτητα από το εάν τα παιδιά χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.

Για τη χορήγηση της άδειας σε υπαλλήλους που έχουν ενήλικα τέκνα τα οποία πάσχουν από διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το τέκνο δεν εργάζεται.

ΔΑΔ

Η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) είναι μια διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μερικά αλλά όχι όλα τα συμπτώματα του τυπικού αυτισμού.

Στα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται δυσκολίες στην κοινωνική επαφή, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και υψηλή ευαισθησία σε ορισμένα ερεθίσματα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η δυσκολία στη χρήση και κατανόηση της γλώσσας, η δυσχέρεια συσχέτισης με ανθρώπους, αντικείμενα και γεγονότα, όπως η έλλειψη βλεμματικής επαφής ή σκόπιμης συμπεριφοράς.

Αλλαγές

Μπορεί, επίσης, να εκδηλωθούν ασυνήθιστη ενασχόληση με παιχνίδια και άλλα αντικείμενα, δυσκολία με τις αλλαγές στη ρουτίνα ή στο γνώριμο περιβάλλον και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος ή πρότυπα συμπεριφοράς, όπως το φτερούγισμα των χεριών, το στριφογύρισμα των μαλλιών, το ρυθμικό χτύπημα των ποδιών ή και πιο σύνθετες κινήσεις.

Τα παιδιά με ΔΑΔ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ικανότητες, ευφυΐα, και συμπεριφορές.

Ορισμένα δεν μιλούν καθόλου, άλλα μιλούν με περιορισμένες φράσεις ή συνομιλίες, καθώς και ορισμένα έχουν φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη. Συνήθως εμφανίζονται στερεοτυπικές δεξιότητες στο παιχνίδι και περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου