Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών και διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί στις επισκέψεις και στην εξέταση ασθενών.

Με απόφασή του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρείων, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετούνται ποσοστώσεις στον αριθμό των επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να λειτουργούν με ωράριο και να εξετάζουν εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) έχει εκφράσει τις ενστάσεις της στις προτεινόμενες αλλαγές, σημειώνοντας ότι πολλές από αυτές επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να εφαρμοστούν στο παρελθόν.

Το προεδρείο του Συλλόγου αμφισβητεί έντονα τη διάρκεια της εξέτασης ανά ασφαλισμένο, η οποία είναι 15 λεπτά, σύμφωνα με τους "Κανόνες ορθής άσκησης Ιατρικής" που καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Με επιστολή της προς τον κ. Μπερσίμη, τον καλεί να κοινοποιήσει στην ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αντίγραφο των κανόνων αυτών: “Όσο και αν το αναζητήσαμε στα πανεπιστημιακά και μεταπτυχιακά μας συγγράμματα δεν μπορέσαμε να τους βρούμε”, αναφέρεται στην επιστολή.

Κριτήριο

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ορθή άσκηση της ιατρικής επιστήμης καθορίζεται ως προς τον χρόνο από τον γιατρό, ώστε να είναι αποτελεσματικός στο έργο του και όχι από οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, πολύ περισσότερο χρονικό, όσο και αν αυτό ευνοεί στατιστικώς τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ο μόνος αρμόδιος να θέτει ιατρικούς κανόνες – σημειώνουν – είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι:

“Η ιατρική ηθική και δεοντολογία, ως νόμος του κράτους, δεν θέτει χρονικούς περιορισμούς στην άσκηση των καθηκόντων μας”.

Ωράριο

Σοβαρές ενστάσεις εγείρουν οι γιατροί και για το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των συμβεβλημένων ιδιωτικών ιατρείων.

Το ωράριο λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιατρείου – αναφέρουν στην επιστολή – είναι ενδεικτικό, δεν εγείρει ουδεμία αξίωση εκ μέρους οιουδήποτε περί πιστής τήρησής του με την υπαλληλική έννοια) και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά.

Επικαλούμενοι την αναφορά του κ. Μπερσίμη σε “ωράριο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ”, αφήνουν αιχμές για επιπλέον χρεώσεις των ασφαλισμένων, καλώντας τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να είναι σαφής στο τι θα συμβαίνει σε εξέταση των ασφαλισμένων εκτός του δηλωθέντος ωραρίου.

Πλαφόν

Για τον μέγιστο αριθμό ασθενών ανά εβδομάδα, εξηγούν πως παρόμοια πρόβλεψη υπήρχε και στην αρχική σύμβαση των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Λόγω έντονων διαμαρτυριών από ασφαλισμένους, οι προηγούμενες διοικήσεις του Οργανισμού τροποποίησαν την κατανομή του “πλαφόν”.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αφήνει αιχμές και για τα οφειλόμενα από τον Οργανισμό στους γιατρούς, τονίζοντας πως ο Σεπτέμβριος έφτασε σχεδόν και ακόμα ο ΕΟΠΥΥ πασχίζει να εξοφλήσει τις επισκέψεις Μαρτίου…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca
Αντίδραση φαρμακοποιών για την απένταξη του Lonarid από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων
Η ΕΙΝΑΠ για την αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης στη ΜΕΝΝ του "Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα"