Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή, για τις διαδικασίες μετατροπής των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τις μελλοντικές εξελίξεις για τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου  Φυσικοθεραπευτών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.

Εκ μέρους του Π.Σ.Φ. παρευρέθηκαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Μαρμαράς και για τον Π.Σ.Ε. η Πρόεδρος της ΠΔΕ, Κυριακή Κεραμιώτου και ο Γραμματέας της ΠΔΕ, Παναγιώτης Μπούρος.

Ο Π.Σ.Φ. κατέθεσε σχετικό έγγραφο με το πάγιο αίτημα του κλάδου για πανεπιστημιοποίηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον αυτόνομο και αυτοδύναμο χαρακτήρα του. Την παραπάνω αναβάθμιση επιδιώκει για όλα τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. Ταυτόσημη θέση κατέθεσε και ο Π.Σ.Ε. για το Τμήμα Εργοθεραπείας, μαζί με τις απόψεις του Συμβούλιου Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Χωρών (COTEC) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών (WFOT).

Ο κ. Καλδής ενημέρωσε πως ανάλογη θέση υπάρχει και από την πλευρά του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Ειδικότερα, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4485/2017, άρθρο 11, παρ. 1 (ΦΕΚ Α΄ 114), σύμφωνα με τον οποίο τα τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο (2) πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως το Τμήμα Εργοθεραπείας δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί σε επίσημο έγγραφο από κάποιον εμπλεκόμενο θεσμικό φορέα η πρόθεση ή η πρόταση για αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς των δυο τμημάτων, τόσο ο Π.Σ.Φ. όσο και ο Π.Σ.Ε. ζήτησαν από τον κ. Καλδή, την σταθερή στάση και θέση της διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο αίτημα για δυο αυτοδύναμα τμήματα.

Η απάντηση και η προτροπή του κ. Καλδή είναι πως εφόσον υπάρχει νομικό κώλυμα για την εργοθεραπεία, ανεξάρτητα από την θετική πρόθεση του Τ.Ε.Ι., θα πρέπει να ζητηθεί συνάντηση και πολιτική παρέμβαση από τον αρμόδιο Υπουργό.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του κλάδου των φυσικοθεραπευτών και του Π.Σ.Φ., πως το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να παραμείνει αυτοδύναμο. Η άποψη του ΠΣΦ είναι ότι η αυτοδυναμία των δυο τμημάτων θα συμβάλει στην αποφυγή του υποβιβασμού της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής υπόστασης και των δυο διακριτών ειδικοτήτων με άγνωστες επαγγελματικές συνέπειες για το μέλλον, καθώς και το πισωγύρισμα σε εκπαιδευτικές λογικές προηγούμενων δεκαετιών.

Τόσο ο Π.Σ.Φ. όσο και ο Π.Σ.Ε., έχουν αιτηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Επίσης, ο Π.Σ.Φ. έχει προγραμματίσει κοινή συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ. και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων των τεσσάρων Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι., το Σάββατο 9/9/2017, και ο Π.Σ.Ε αντίστοιχα την Κυριακή 17/9/2017 για να προσδιοριστούν και προγραμματιστούν οι δράσεις του κάθε κλάδου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας