Δεν έκλεισε ακόμη η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου συστήματος επισκέψεων σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και η αντιπαράθεση έχει κορυφωθεί.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) εγκαλεί τον πρόεδρο του Οργανισμού ότι παρέκαμψε τους εκπροσώπους του κλάδου κατά την εκπόνηση του σχεδίου του.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου εξέφρασε την Παρασκευή την έντονη αντίδρασή της σε πρόσφατες αναφορές του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, σύμφωνα με τις οποίες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ήταν ενήμερος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μπερσίμης επεσήμανε πως οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από διαβούλευση και με την έγκριση του ΠΙΣ και πως με το νέο σύστημα θα εξυπηρετούνται περισσότεροι ασφαλισμένοι, παρότι το μηνιαίο “πλαφόν” των 200 επισκέψεων παραμένει αμετάβλητο.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία επικοινωνίας της είναι διαθέσιμα σε όλα τα ΜΜΕ, με τα οποία η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί τακτικά.

Η πρόεδρος της Ένωσης καταγγέλλει, επίσης, πως με το 1370/27-6-2017 έγγραφό του, το προεδρείο του ΠΙΣ αναφέρει ρητά πως δεν ήταν ενήμερο για τις αλλαγές.

Με το ίδιο έγγραφο, ο ΠΙΣ ζήτησε επιτακτικά την άρση αυτών των οδηγιών, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή των όρων της σύμβασης μονομερή, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και δημιουργώντας προβλήματα που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την υφιστάμενη περίθαλψη.

Η κ. Μαστοράκου καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τη διοίκηση του Οργανισμού να δώσουν μία σαφή εξήγηση.

Σε διαφορετική περίπτωση – τονίζει – τον λόγο θα έχει ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους.

ΠΙΣ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος ζήτησε την Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ την επιτάχυνση των πληρωμών γιατρών και εργαστηρίων του Ιουνίου 2017 και εφεξής.

Ζήτησε, επίσης, για μία ακόμη φορά την απόσυρση των εγκυκλίων, που δημιουργούν κωλύματα στην ιατρική λειτουργία, προβλήματα στη περίθαλψη των πολιτών και σύγχυση στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Ο κ. Βλασταράκος πρότεινε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να καλέσει σε συνεργασία τις Ομοσπονδίες και την Ένωση των συμβεβλημένων ιατρών προκειμένου, και με τη συμβολή του ΠΙΣ, να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στόχος, είναι η λειτουργία των γιατρών μέσα στο σύστημα, χωρίς κωλύματα και περιορισμούς, αλλά με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, και η σωστή περίθαλψη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στους γιατρούς και τα εργαστήρια, όπως πράττουν άλλωστε και όλοι όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα