Σε μείωση του εισοδήματος, αλλά σε σταθερά υψηλή δαπάνη για την Υγεία, υποχρεώνονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας επιτείνει το πρόβλημα, υποβαθμίζοντας τη χώρα μας στη...δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης.

Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη µεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία, στο 7,4% και 6,7 % του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισµών, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Πρόκειται για μία στατιστική έρευνα, με την οποία συγκεντρώνονται πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγµα νοικοκυριών για τη σύνθεσή τους, την απασχόληση των µελών τους, τις συνθήκες στέγασης και, κυρίως, για τις δαπάνες διαβίωσής τους, καθώς και για τα εισοδήµατά τους.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων, είναι πως – παρά τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων – μειώνονται περαιτέρω και σε ποσοστό οι δαπάνες τους για κρίσιμες υπηρεσίες.

Οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν από το 7,6% του εισοδήματος το 2015 στο 7,4% του εισοδήματος του 2016. Σε σταθερές τιμές, η μέση μηνιαία δαπάνη για υπηρεσίες Υγείας ανήλθε πέρυσι στα 107,25 ευρώ ανά νοικοκυριό, έναντι 107,36 ευρώ το 2015.

Περισσότερο

Πρόκειται, όμως, για μαγική εικόνα, καθώς πίσω από τη μικρή μείωση, κρύβεται μία σημαντική αύξηση. Από το 2012 και μετά, οι οικογένειες καλούνται να πληρώνουν αναλογικά περισσότερα για την Υγεία τους.

Συγκεκριμένα, το 2008 διέθεταν το 6,7% του εισοδήματός τους, ποσοστό που υποχώρησε στο 6,3% το 2011. Τον αμέσως επόμενο χρόνο, ωστόσο, ανήλθε στο 6,4%, για να φτάσει στο 6,9% το 2013, στο 7,3% το 2014 και στο 7,6% το 2015.

Η δαπάνη κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Όσοι μένουν μόνοι και είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, διαθέτουν το 7,5% του εισοδήματός τους για υπηρεσίες Υγείας.

Ζευγάρι με ένα παιδί έως 16 ετών δαπανά για την Υγεία το 11,5%, ζευγάρι με δύο παιδιά δαπανά το 9,2%, με τρία παιδιά το 9,3% και ένας γονέας με ένα ή περισσότερα παιδιά το 6,8% του εισοδήματός του.

Αυτοαπασχολούμενοι

Μείωση σε σύγκριση µε το 2015, καταγράφεται στις δαπάνες νοικοκυριών µε υπεύθυνο αυτοαπασχολούµενο χωρίς µισθωτούς κατά 3,3%, µε υπεύθυνο οικονοµικά µη ενεργό ή άνεργο κατά 2,6%, µε υπεύθυνο µισθωτό κατά 2,2% και µε υπεύθυνο αυτοαπασχολούµενο µε µισθωτούς κατά 1,6%

Η µέση µηνιαία δαπάνη διαφέρει ανάλογα µε την ηλικία του υπευθύνου του νοικοκυριού.

Τα νοικοκυριά µε υπεύθυνο ηλικίας 45 έως 54 ετών δαπανούν, κατά µέσο όρο, περισσότερο και – κατά μέσο όρο – το 127,1% της µέσης µηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας.

Τα νοικοκυριά µε τη µικρότερη ποσοστιαία συµµετοχή για το 2016 ήταν αυτά µε υπεύθυνο ηλικίας 75 ετών και άνω (61,0%).

Αγροτικές

Τα νοικοκυριά που διαµένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά µέσο όρο 1.134,13 ευρώ µηνιαίως συνολικά, ενώ αυτά που διαµένουν σε αστικές περιοχές 1.464,08 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,2% του πληθυσµού.

Η µέση µηνιαία ισοδύναµη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιµάται στο 32,6% των δαπανών των µη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 32,1% του µέσου προϋπολογισµού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα µη φτωχά το 19,8%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα