Τη διαβεβαίωση πως υπάρχει επάρκεια αίματος, φαρμάκων και υλικού για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, έδωσε ο υπουργός Υγείας από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σε ενημερωτικό συμπόσιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς:

“Η Πολιτεία οφείλει, ακόμα και σε αυτή την περίοδο δημοσιονομικού περιορισμού, να κάνει μετρήσιμες βελτιωτικές κινήσεις”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η δυνατότητα που δόθηκε στους επικουρικούς γιατρούς να υπηρετούν για τρία χρόνια στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, η προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για την ενίσχυση των μονάδων αυτών, η λήψη μέτρων για την κεντρική διαχείριση του αίματος αλλά και η ίδρυση ειδικού καρδιολογικού ιατρείου στο ΑΧΕΠΑ και ειδικού ηπατολογικού ιατρείου στο Ιπποκράτειο Αθήνας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, που είχε ως αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν οι ασθενείς με πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.

Ανασφάλιστοι

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας ότι ο νόμος για την κάλυψη των ανασφάλιστων εδραίωσε την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα που η Πολιτεία πρέπει να το παρέχει με ισότιμο τρόπο σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εργασία τους, την ασφάλιση και το εισόδημά τους.

Τόνισε ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας αξιόπιστο, λειτουργικό που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και που θα μπορέσει να αναβαθμιστεί περισσότερο όταν η χώρα βγει από την επιτροπεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας