Σοκ προκαλεί η έκταση του φαινομένου παράνομης διακίνησης φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ολοκλήρωση της έρευνας αποκάλυψε χιλιάδες παράνομες ιστοσελίδες, μέσω των οποίων διακινούνταν πλήθος φαρμάκων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διερευνήθηκαν συνολικά 7.910 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με περισσότερες από 3.000 σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις φαρμάκων και σκευασμάτων.

Στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης “Pangea X”, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των διαχειριστών 16 ιστοσελίδων, οι οποίες προωθούσαν και πωλούσαν μέσω διαδικτύου, πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγήθηκε αξιοποίηση στοιχείων που παρασχέθηκαν στις ελληνικές Αρχές από την Interpol, αναφορικά με ύποπτη δραστηριότητα των παραπάνω ιστοσελίδων διεθνούς παρουσίας. Για την κατοχύρωσή τους, διαμεσολάβησε ελληνικός πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Υπήρξε αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με τον οποίο τα προς πώληση φάρμακα και σκευάσματα κρίθηκαν στο σύνολό τους εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Διαχείριση

Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που ακολούθησε, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών υπηκόων (Ηνωμένου Βασιλείου, Πολωνίας και Ουκρανίας) στη διαχείριση των 16 ιστοσελίδων.

Για τις παράνομες δραστηριότητές τους ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Europol και της Interpol, καθώς και οι αστυνομικές αρχές των χωρών κατοικίας των αλλοδαπών διαχειριστών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η πρώτη υπόθεση που διερευνήθηκε είχε οδηγήσει στη σύλληψη ενός Έλληνα, ο οποίος μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και λογαριασμών - προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.

Εργαστήριο

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε εντοπιστεί στην Αττική εργαστήριο και χώροι αποθήκευσης φαρμάκων, τα οποία πωλούνταν μέσω του Διαδικτύου.

Στην επιχείρηση “Pangea X” συμμετείχαν 196 υπηρεσίες από 123 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνελήφθησαν 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά – μεταξύ άλλων - περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι άνθρωποι κινούνται πιο αργά καθώς γερνούν [μελέτη]
'Ερευνα GPO για τον ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ 3 στους 5 πολίτες [πίνακες]
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ