Τεράστιες ποσότητες αναβολικών και χαπιών για τη στυτική δυσλειτουργία εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία σε δύο παρασκευαστήρια στον Βοτανικό και στου Ρέντη.

Με τη συνδρομή στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι αστυνομικοί κατάσχεσαν:

  • Περισσότερα από 2.000.000 τεμάχια παράνομων ουσιών και σκευασμάτων.
  • Μηχανολογικό εξοπλισμό κατάλληλος για παρασκευή των ουσιών και εξοπλισμό τυπογραφείου, καθώς επίσης πλήθος παραστατικών, σφραγίδων.
  • Χρηματικό ποσό των 344.600 ευρώ.

Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κατασχεθέντων αναβολικών – φαρμάκων υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία που θα επερχόταν στο ελληνικό δημόσιο από τη φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.

Τα εργαστήρια λειτουργούσαν για λογαριασμό μεγάλου κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 16 άτομα, εκ των οποίων 15 Έλληνες και μία αλλοδαπή.

 

Οι μεγάλες ποσότητες των χαπιών ήταν φυλάσσονταν σε αποθήκη στα Γλυκά Νερά.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν τα παρασκευάσματα σε καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής και γυμναστήρια στην Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο Μεξικό.

Κατασχέθηκαν, επίσης, δύο πιστόλια και μεγάλο χρηματικό ποσό.

Κίνδυνοι

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισημαίνουν τους κινδύνους από φάρμακα που κυκλοφορούν εκτός του επίσημου δικτύου των φαρμακείων.

Τονίζουν, επίσης, πως η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη.

Είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άνδρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά.  

Δημ.Κ.