Ένα νέο επεισόδιο στο “σίριαλ” αδειοδότησης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς προστέθηκε την Τρίτη.

Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς και γενικότερα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Διάταγμα προβλέπεται πως άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της “Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας”.

Προβλέπεται, επίσης, πως ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην ΕΠΕ θα πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες.

Σε περιπτώσεις που η άδεια χορηγείται σε φαρμακοποιό, το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα.

Για το 2018, επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

ΣτΕ

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από τον Μάιο του 2016, όταν η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος αδειοδότησης.

Οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τούς δικαίωσε τον περασμένο Ιούλιο, ακυρώνοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο τροπολογία, με την οποία επανέφερε το ίδιο καθεστώς, ενώ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει μικρές αλλαγές, με τις οποίες εκτιμάται πως θα γίνει αποδεκτό το νομοθέτημα από το ΣτΕ.

Οι φαρμακοποιοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου και κατά του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχολίασε πως “...είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα”.

Γιατί

Το εύλογο ερώτημα που μπορεί να θέσει ένας ουδέτερος παρατηρητής είναι “γιατί επανέρχεται το υπουργείο σε μία διάταξη, την οποία απέρριψε πρόσφατα το ΣτΕ”;

Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει πως κάνει αποδεκτές τις υποδείξεις των δανειστών, οι οποίοι πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Με τη νέα διάταξη, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να αποδέχεται το καθεστώς αυτό, κερδίζοντας χρόνο μέχρι την επόμενη απόφαση του ΣτΕ...

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί κρατούν την κατάσταση “παγωμένη”, καθώς οι διαδοχικές προσφυγές τους αποθαρρύνουν τους επίδοξους “επενδυτές”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας