Σφοδρή επίθεση κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς.

Επικαλούμενος στοιχεία του ημερολογίου Φρουζή, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται σε συνάντηση Κουρουμπλή – Φρουζή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Καταγγέλλει, δε, πως υπήρξε καταγγελία για τον κ. Κουρουμπλή, την οποία η αρμόδια εισαγγελέας δεν εξέτασε ποτέ!

Οι σχετικές αναφορές βρίσκονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός κατά του Αλέξη Τσίπρα και δικαστικών λειτουργών που ασχολούνται με την υπόθεση.

Στη μήνυση, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για ψευδομάρτυρες και αφήνει σοβαρές αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι καταθέσεις τους από τους δικαστικούς.

Για την υπόθεση Novartis, σημειώνει πως οι πρακτικές της εταιρίας αφορούσαν µια σειρά από χώρες ανά τον κόσµο:

“Ως προς την Ελλάδα, οι αναφορές στον διεθνή τύπο έκαναν λόγο για εµπλοκή 4.000 γιατρών και δηµοσίων υπαλλήλων στην ερευνώµενη υπόθεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας των αµερικανικών αρχών, η Novartis κλήθηκε να πληρώσει πρόστιµα ύψους 390 εκ. δολαρίων για δωροδοκία φαρµακοποιών στις ΗΠΑ, 25 εκ. δολαρίων για δωροδοκία ιατρών στην Κίνα, 85 εκ. δολαρίων για δωροδοκία σχετιζόµενη µε προµήθειες κρατικών νοσοκοµείων στην Τουρκία και 48,3 εκ. δολαρίων για δωροδοκίες στη Νότια Κορέα.

Όσον αφορά την έρευνα για την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε µετά από καταγγελίες πρώην στελεχών της NOVARTIS, η έρευνα δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί από τις αρµόδιες αµερικανικές αρχές”...

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, με επαναλαµβανόµενη λασπολογία, η κυβέρνηση συστηµατικά επεδίωκε να κατασκευάσει ένα “σενάριο εµπλοκής” των αντιπάλων της σε διαφθορά, προκειµένου να πετύχει την πολιτική τους εξόντωση και αντιστοίχως τη δική της επιβίωση:

“Το πιο αδιανόητο, µάλιστα, είναι ότι ένας εκ των δηµοσίως καταγγελλόντων και τιµητών ήταν ο Π. Κουρουµπλής, ο οποίος την περίοδο της υπουργίας του συναντάτο µε τον αντιπρόεδρο της Novartis όχι στο υπουργικό του γραφείο, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών!

Πλείστοι άλλοι, µε προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, σε κάθε δύσκολη για την κυβέρνηση στιγµή, επαναλάµβαναν µε νόηµα: "περιµένετε και σε λίγο θα σκάσει η υπόθεση Novartis”!

Παρεμβάσεις

Στις 24 Μαρτίου του 2017 – σημειώνει – η εισαγγελεύς Διαφθοράς Ε. Ράικου παραιτείται καταγγέλλοντας παρακρατικές παρεµβάσεις στην έρευνά της για την υπόθεση. Αµέσως µετά, την υπόθεση αναλαµβάνει η νέα εισαγγελέας διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στον ρόλο του κ. Κουρουμπλή με τα εξής:

“Στις 30.3.2017, η παραιτηθείσα εισαγγελέας Ράικου, λαµβάνει ανώνυµη επιστολή στην οποία κάποιος, προφανώς γνώστης του χώρου του φαρµάκου, καταγγέλλει σκάνδαλο περί της τιµολογήσεως των φαρµάκων, στο οποίο ευθέως εµπλέκει τον τότε υπουργό Υγείας Κουρουµπλή.

Η καταγγελία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα Σέβη, ο οποίος τη συσχετίζει µε την παρούσα δικογραφία. Παρόλα αυτά, ουδέν ερευνάται περαιτέρω από την κ. Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της που ανέλαβαν την υπόθεση.

Ούτε, φυσικά, κρίθηκε αναγκαίο να ερευνηθεί και να διαβιβασθεί το παραµικρό για τον κ. Κουρουµπλή, παρά το γεγονός ότι ο άγνωστος καταγγέλλων προσδιορίζει µε λεπτοµέρειες τον µηχανισµό και τη ζηµία του δηµοσίου”.

Συλλαλητήριο

Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς σημειώνει τα εξής:

“Στις 4.2.2018 κλείνει την κατάθεσή της η τελευταία µάρτυρας “Α. Κελέση”. Την εποµένη, 5.2.2018, εποµένη του µεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα για τη Μακεδονία, προστίθεται στη δικογραφία και απόσπασµα του ηµερολογίου του Κ. Φρουζή.

Στο απόσπασµα αυτό υπάρχουν – πέραν της συνάντησης µε τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουµπλή στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας - και µια σειρά από επικοινωνίες και συναντήσεις µε τον κάποιον Βαξεβάνη. Ουδείς, φυσικά, µπήκε στον κόπο να ελέγξει περί τίνος επρόκειτο, αφού η στόχευση ήταν σαφής από την πρώτη στιγµή”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας επιτεύχθηκε εντυπωσιακή περιστολή της σπατάλης για τη φαρµακευτική δαπάνη, µειώνοντάς την κατά 3,6 δισεκατοµµύρια, από 5,8 δισ σε 2,1 δισ. ή κατά 63,44% (σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΟΣΑ):

“Τέτοια περικοπή σπατάλης – και ως ποσό και ως ποσοστό – δεν έχει προηγούµενο. Και µάλιστα σε τόσο σύντοµο χρόνο (2,5 ετών)”, τονίζει στη μηνυτήρια αναφορά του.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα