Ο Π.Σ.Φ. συστήθηκε δυνάμει των διατάξεων του Νόμου 3599/2007 και έκτοτε λειτουργεί ως επαγγελματικός σύλλογος – Ν.Π.Δ.Δ., σωματειακής φύσης – όλων των φυσικοθεραπευτών της χώρας, προβλεπομένης της υποχρεωτικής εγγραφής τους στα μητρώα του.

''Εν όψει της ως άνω φύσεώς του, ο Π.Σ.Φ. διατηρεί εύλογο ενδιαφέρον για κάθε ζήτημα που άπτεται της άσκησης του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος και των πάσης φύσεως δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελών του.

Υπ’ αυτήν την έννοια ο Π.Σ.Φ. νομιμοποιείται να παρέμβει και να εκθέσει τις απόψεις του γύρω από το ζήτημα του προσδιορισμού των φυσικοθεραπευτών ως δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του Νόμου 4512/2018.

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 2/14511/0004/12-03-2018 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  συγκροτήθηκε και ορίστηκαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής  με έργο την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Το Κ.Δ.Σ του Π.Σ.Φ έχει επεξεργαστεί κείμενο προτάσεων προκειμένου να υποστηρίξει την ένταξη των φυσικοθεραπευτών στους δικαιούχους, στο οποίο περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος και των όρων – συνθηκών ασκήσεώς του, καθώς και η αιτιολόγηση του δικαιώματος ένταξης.

Η Φυσικοθεραπεία είναι η μοναδική επιστήμη και επάγγελμα, που στοχεύει στην πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθώντας, έτσι, τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να παραμείνει λειτουργικός και ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ιατρούς, σχεδιάζοντας πάντα εξατομικευμένα προγράμματα για κάθε έναν από τους ασθενείς.

Οι φυσικοθεραπευτές δύνανται να στελεχώνουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και όλες τις δομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας.

Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται σε ιδιαίτερα νοσηρά περιβάλλοντα καθώς είναι απόλυτα αναγκαία η σωματική επαφή με τον ασθενή, εκθέτοντας όμως τους εαυτούς τους στα σωματικά υγρά των ασθενών (σταγονίδια αναπνοής, σίελος, βλέννες, ίδρωτας, ούρα, αίμα) και κινδυνεύοντας από μεταδιδόμενα νοσήματα των ασθενών όπως ιοί ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας, Ιός HIV και άλλα δερματικά, πνευμονολογικά (φυματίωση), ουρολογικά νοσήματα.

Αιτιολόγηση:


1. Η φύση των παρεχομένων υπηρεσιών εκ μέρους των υπαλλήλων του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, καθώς και οι συνθήκες της καθημερινής απασχόλησής τους προσομοιάζουν πλήρως με τις αντίστοιχες συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού των κλάδων της Κατηγορίας Α΄ (επίδομα 150 ευρώ).

2. Ως επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, απασχολούνται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με το προσωπικό που ήδη λαμβάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής απασχόλησης, η μη καταβολή εις αυτούς του επίμαχου επιδόματος συνιστά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, η οποία παραβιάζει ευθέως την συνταγματική αρχή της ισότητας και την εξ αυτής απορρέουσα αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, όπως αυτή έχει πλέον καθιερωθεί δια της παγίας νομολογίας των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

3. Πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι φυσικοθεραπευτές ανήκαν στους δικαιούχους της καταβολής του νοσοκομειακού επιδόματος των240 ευρώ (άρθρο 8§5 του Νόμου 3205/2003).

4. Στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ., κύριος Πέτρος Λυμπερίδης, κάνοντας λόγο περί της ανάγκης να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και οι φυσικοθεραπευτές που απασχολούνται στις δημόσιες δομές υγείας. Δικαιολογητική βάση του συγκεκριμένου αιτήματος αποτέλεσαν, προφανώς, οι συνθήκες απασχόλησης των φυσικοθεραπευτών, που ουδόλως διαφέρουν από τις αντίστοιχες συνθήκες απασχόλησης των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η τοποθέτηση του ίδιου του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, επί των παρατηρήσεων που προηγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. και  όπως αποτυπώνεται στα οικεία Πρακτικά, ήταν : «Υπάρχουν δίκαια αιτήματα, τα οποία αναδείχθηκαν, όπως για παράδειγμα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των φυσικοθεραπευτών».

5. Από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του σωματείου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών» και της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος» (ΟΣΝΙΕ),  συνομολογείται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών η καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε διαφόρους κλάδους απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των Φυσικοθεραπευτών.

Με την άνω αιτιολόγηση, ο Π.Σ.Φ θεωρεί ότι η Επιτροπή  θα πρέπει να συμπεριλάβει στην τελική της πρόταση και τους φυσικοθεραπευτές μεταξύ των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς θεωρεί άδικη, αναιτιολόγητη και αντισυνταγματική την εξαίρεσή τους.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα