Μεγάλη ανάκαμψη εμφανίζει τον Φεβρουάριο του 2018 ο τζίρος του κλάδου βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Τον αντίστοιχο μήνα του 2017, είχε καταγράψει μείωση κύκλου εργασιών κατά 4,7%, η οποία μετατράπηκε φέτος σε αύξηση 13,3%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της αύξησης του συνόλου των ελληνικών βιομηχανιών (3,1%).

Την ώθηση στα ελληνικά φάρμακα δίνουν οι διεθνείς αγορές, στις οποίες εμφανίζεται ανοδος του τζίρου κατά 24,3%!

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛΣΤΑΤ, το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2017 – Φεβρουάριος 2018 ο τζίρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σημείωσε αύξηση 12,6% και το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2016 – Φεβρουάριος 2017, αύξηση κατά 1,2%.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναδεικνύουν τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα τους:

  • Στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια – εξωτερική), ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 13,3%, έναντι μείωσης 4,7% τον Φεβρουάριο του 2017.
  • Στην εγχώρια αγορά, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,8%, έναντι μείωσης 10,5% το αντίστοιχο μήνα του 2017.
  • Στην εξωτερική αγορά, καταγράφηκε αύξηση του τζίρου κατά 24,3%, έναντι αύξησης 3,1% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων στο σύνολο της μεταποίησης ανέρχεται στο 3,9% ή σε 687 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία 2015).

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου σημειώνουν πως η παραγωγή και διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.

Απασχόληση

Το 2015, περίπου 13.100 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στον κλάδο παραγωγής φαρμάκου, χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο χονδρικού εμπορίου του ευρύτερου τομέα Υγείας.

Το στοιχείο αυτό, καθιστά τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας έναν ζωτικό και υποστηρικτικό παράγοντα της απασχόλησης και της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Στην Ελλάδα, τα ποσοστά των απασχολούμενων στον κλάδο παραγωγής φαρμάκου στο σύνολο της μεταποίησης και της οικονομίας βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “28” (2,5%).

Το ποσοστό στην ελληνική οικονομία ανήλθε στο 0,5% και στο σύνολο της μεταποίησης στο 5%. Στις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά βρίσκονται η Ιρλανδία και η Δανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα