Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η ιλαρά στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να έχουν σπάσει το φράγμα των 3.000.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 3.016 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 2.960 (56 την ημέρα), με σταθερό ρυθμό αύξησης περίπου επτά νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μέχρι τις αρχές Απριλίου, τα κρούσματα αφορούσαν κυρίως τη νότια Ελλάδα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αυξητική τάση στη βόρεια Ελλάδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Κιλκίς όπου μέσα σε ένα δεκαήμερο νοσηλεύτηκαν εννέα παιδιά Ρομά με επιπλοκές της ιλαράς, όπως αναφέρουν σε ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Ιάσων Φωτήλας και Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται και τα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες Υγείας. Εκτιμάται πως έχουν νοσήσει έως τώρα 200 εργαζόμενοι νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 20 με σοβαρά συμπτώματα.

Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς, μαζί με τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία (γράφημα πιο κάτω).

Καταγράφει, επίσης, έξαρση κρουσμάτων και στην Αγγλία, με τους περισσότερους νοσούντες να είναι ηλικίας άνω των 15 ετών.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα