Μία σειρά από προβλήματα εντοπίζουν οι γενικοί γιατροί στο σχέδιο σύμβασης που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ αυτών, είναι η πληρωμή από τους ασφαλισμένους ή μη των επισκέψεων που θα γίνονται εκτός ωραρίου του συμβεβλημένου οικογενειακού γιατρού.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης, χαρακτηρίζει το σχέδιο σύμβασης ως “μνημείο προχειρότητας”, εντοπίζοντας λάθη στον τρόπο αποζημίωσης.

Η Ένωση έχει αναλύσει διεξοδικά το σχέδιο και το τι αυτό σημαίνει για τους γιατρούς.

Ο κ. Φραγκούλης θέτει το ερώτημα εάν οι γιατροί θα λαμβάνουν ή όχι αμοιβή από ασθενείς της λίστας τους, οι οποίοι τούς επισκέπτονται εκτός του δεσμευμένου από τον ΕΟΠΥΥ καθημερινού τετράωρου.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, στις 15 Ιουλίου λύνονται οι ισχύουσες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την ημερομηνία εκείνη, οι πολίτες δεν θα μπορούν να βρουν γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Άνω του 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες συμβεβλημένους και αυτό πριν από την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων των ΤΟΜΥ, που όσο κι αν ψάχνουν γιατρούς δεν βρίσκουν.

Για να αποφευχθεί ο ορατός επερχόμενος κίνδυνος, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήματα:

  • Ποια η νομική ισχύς της διευκρίνησης του ΕΟΠΥΥ πως οι ιδιώτες συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί εξυπηρετούν τον εγγεγραμμένο πληθυσμό τους και δεν εισπράττουν επιπλέον αμοιβή, όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού (υπονοώντας πως επιτρέπεται να λαμβάνουν αμοιβή, όταν οι δικαιούχοι προσέρχονται εκτός του ωραρίου).
  • Τι σημαίνει “όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού” σε συνδυασμό με την υποχρέωση του που απορρέει από τη σύμβαση πως “οφείλει να εξυπηρετεί πέρα από τα προγραμματισμένα ραντεβού του και τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης του”.
  • Πως θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, όταν τα ραντεβού θα είναι δεσμευμένα από τακτικά περιστατικά; Τα τακτικά περιστατικά θα καθυστερούν;
  • Πως είναι δυνατόν κάποιος να αναμένει από τους ιατρούς που αμείβονται με ψιχία να πραγματοποιούν, με ιδία μέσα, κατ' οίκον επισκέψεις σε ασθενείς οι οποίες “δεν αποζημιώνονται με επιπλέον ποσό από τον ΕΟΠΥΥ και πραγματοποιούνται και εκτός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρείου του”.
  • Πως θα κλείνονται τα ραντεβού τελικά; Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ; Θα υπάρχει και κάποιο call center για τους μη εξοικειωμένους με τους υπολογιστές.
  • Ποιος θα απαντά τα δεκάδες τηλεφωνήματα των ασφαλισμένων;

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τους γιατρούς δεν θα έρθουν όπως φαίνεται μέχρι την αυριανή λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και αυτό τούς οδηγεί στο να αρνηθούν να μετάσχουν στο εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου