Όπως και στη Λέσβο, έτσι και μετά τον σεισμό της Κω, ακαριαία υπήρξε η αντίδραση της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., με την άμεση αποστολή εξειδικευμένου τεχνικού κλιμακίου ελεγκτών-μηχανικών της με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, πολιτικό μηχανικό, Βασίλη Καραγιάννη.

Σε συνεννόηση και συντονισμό με την Πρόεδρο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. Ιωάννα Κοντούλη και με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα τεχνικά κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. διενήργησαν τους απαιτούμενους ελέγχους στα σχολεία της πόλης της Κω και του Ζηπαρίου.

Συνολικά ελέγχθηκαν οκτώ (8) Δημοτικά Σχολεία, έξι (6) Νηπιαγωγεία, τρία (3) Γυμνάσια, δυο (2) Λύκεια, ένα (1) ΕΠΑΛ-ΙΕΚ και τρεις (3) Παιδικοί Σταθμοί που αντιστοιχούν σε εβδομήντα έξι (76) στατικά ανεξάρτητα κτίρια.

Σε κανένα από τα κτίρια δεν εντοπίστηκαν βλάβες στον φέροντα οργανισμό. Σε σαράντα επτά (47) κτίρια δεν διαπιστώθηκαν βλάβες. Σε είκοσι (20) κτίρια διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται μικρές τοπικές επισκευές και σε εννέα (9) κτίρια διαπιστώθηκαν βλάβες στους τοίχους πληρώσεως.

Στο νησί παραμένει ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανικών-ελεγκτών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. τα οποία θα ολοκληρώσουν έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, τους ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια του νησιού ενώ θα συνδράμουν στο έργο των τοπικών Αρχών και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.