Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) συνέστησε την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του Acomplia (rimonabant) της εταιρείας Sanofi-Aventis.

Η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του ΕΜΕΑ έχει συμπεράνει ότι τα οφέλη του Acomplia πλέον δεν υπερτερούν των κινδύνων του και πως η άδεια κυκλοφορίας του πρέπει να ανασταλεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το Acomplia έχει εγκριθεί στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2006 ως επιπρόσθετο στη δίαιτα και την άσκηση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών ή των υπέρβαρων ασθενών με σχετιζόμενους παράγοντες κινδύνου. Από την εποχή της αρχικής έγκρισης της αδείας κυκλοφορίας του Acomplia, έχουν προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος προειδοποιήσεις σχετικά με ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικότερα την κατάθλιψη.

Οι πληροφορίες του προϊόντος διαρκώς ενημερώνονταν και ενισχύονταν ώστε να συμπεριλαμβάνουν επιπλέον αντενδείξεις και επικαιροποιημένες προειδοποιήσεις ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του Acomplia.

Μετά από την αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών για τα οφέλη και τους κινδύνους του Acomplia, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από τις μελέτες που ολοκληρώθηκαν μετά την έγκριση του προϊόντος, η CHMP, στη συνεδρίασή της που έγινε μεταξύ 20-23 Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατά προσέγγιση διπλασιασμός του κινδύνου ψυχιατρικών διαταραχών στους παχύσαρκους ή υπέρβαρους ασθενείς που έπαιρναν Acomplia έναντι εκείνων που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.

Η CHMP θεώρησε ότι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την εμπειρία μετά την έγκριση του προϊόντος και τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές κατέδειξαν ότι οι σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να είναι πιο συχνές από ότι στις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική αξιολόγηση του φαρμάκου.

Η CHMP ήταν επίσης της άποψης ότι αυτές οι ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν θα μπορούσαν να τύχουν επαρκούς διαχείρισης από περαιτέρω μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου.

Επιπλέον, η CHMP σημείωσε ότι, η αποτελεσματικότητα του Acomplia στην κλινική πρακτική είναι περισσότερο περιορισμένη από όσο αναμενόταν, βάσει των δεδομένων των κλινικών δοκιμών, επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς γενικά λαμβάνουν Acomplia μόνο για σύντομη χρονική περίοδο.

Οι συνταγογράφοι δεν πρέπει να εκδώσουν οποιεσδήποτε συνταγές για Acomplia και πρέπει να επανεξετάσουν την αγωγή των ασθενών που παίρνουν αυτήν την περίοδο το φάρμακο. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτήν την περίοδο Acomplia πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους και να συζητήσουν σχετικά με τη θεραπεία τους.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους ασθενείς που είναι υπό θεραπεία να σταματήσουν άμεσα την αγωγή με Acomplia. Όσοι ασθενείς επιθυμούν να διακόψουν την αγωγή τους, μπορούν να το κάνουν οποιαδήποτε στιγμή. Οι ασθενείς που συμμετέχουν αυτή την περίοδο στις κλινικές δοκιμές με Acomplia πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ερευνητή, ο οποίος θα είναι σε θέση να τους παράσχει περισσότερες πληροφορίες.


Η γνωμοδότηση της CHMP θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υιοθέτηση απόφασης η οποία θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα