“Ο τομέας της υγείας στενάζει. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Οι λαϊκές οικογένειες αγκομαχούν, κυριολεκτικά λιποθυμούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, για να πάρουν μια σειρά για εξέταση που τις περισσότερες φορές την πληρώνουν από την τσέπη τους”.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την Υγεία στη Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, υπογράμμισε την Παρασκευή ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά φάρμακά τους.

Το ΚΚΕ – είπε – δεν ισχυρίζεται ότι για όλα τα κακά της μοίρας της Υγείας φταίει η σημερινή κυβέρνηση μόνο:

“Όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν την άθλια κατάσταση και έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση την όλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφαρμόστηκαν σταδιακά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η σημερινή κυβέρνηση και η δική της πολιτική στην Υγεία, είναι στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με τις προηγούμενες, δηλαδή της στήριξης των επιχειρηματικών ιδιωτικών ομίλων, της κερδοφορίας τους.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η πρόληψη δεν θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου, η πολιτική Υγείας προσανατολίζεται στη διαχείριση των νόσων και των συνεπειών τους και όχι την πρόληψή τους.

Φάρμακα

Επεσήμανε ότι αποσύρονται από την κυκλοφορία φάρμακα, διότι δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι κερδοφορίας για τις βιομηχανίες, στερώντας από το λαό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει παθήσεις που μπορούν να θεραπευτούν.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι συνολικά ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερο για τη χρήση θεραπειών και υπηρεσιών Υγείας, για αγορά φαρμάκων.

Ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καινοτόμα, αλλά ακόμα και πιο απλά φάρμακα, θεραπείες και υπηρεσίες υγείας.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό συμβαίνει και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, όχι μόνο στις αφρικανικές και τις υπανάπτυκτες.

Διαφωνία

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η διαφωνία του ΚΚΕ εδράζεται στη συνολικά διαμορφωμένη ριζικά διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η υγεία υπέρ του λαού:

“Έχουμε πείρα τεράστια να αξιοποιήσουμε από τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, γεγονός που δεν αμφισβητούν τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα ούτε οι πιο φανατικοί πολέμιοι”, είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

“Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε φάρμακο και Υγεία, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών”.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα