της Αλεξάνδρας Γκίτση

Μια ακόμη απαιτητική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς και για την κοινωνική και πολιτική ζωή θα είναι η φετινή, όπως εκτιμά η Nestle Ελλάς.

Στην ετήσια έκθεσή της για τη χρήση του 2013 η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος θα εξακολουθήσουν να είναι οι βασικοί στόχοι της ελληνικής οικονομίας.
Επισημαίνει πάντως ότι η διευθέτηση του δημοσίου χρέους εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχο θέμα, ενώ η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται με υπερβολικά αργό ρυθμό και με τάσεις συρρίκνωσης. Η εσωτερική ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, λόγω της κλιμακούμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των δημόσιων δαπανών. Επιπλέον έμφαση, όπως σημειώνει η εταιρεία, πρέπει να δοθεί στο επίπεδο των επενδύσεων, αλλά και στον συνολικό ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω συνθηκών, η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη της προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Πέρυσι η εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες της ελληνικής αγοράς, εμφάνισε κύκλο εργασιών (πωλήσεις) 407,470 εκατ. ευρώ έναντι 434,489 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 9,953 εκατ. ευρώ όταν το 2012 είχαν ανέλθει στα 15,421 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές αποσβέσεις διαμορφώθηκαν στα 9,553 εκατ. ευρώ από 20,642 εκατ. ευρώ το 2012, οι δε χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα άγγιξαν τα 13,356 εκατ. ευρώ έναντι 14,333 εκατ. ευρώ το 2012.

Σημειώνεται ότι από τον φορολογικό έλεγχο των περιόδων 2007-2009 έχουν επιβληθεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις φορολογίας χαρτοσήμου ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ για τις οποίες η εταιρεία προσέφυγε στο διοικητικό Εφετείο Αθηνών, καταβάλλοντας ποσό 11,5 εκατ. ευρώ το οποίο η διοίκηση και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας πιστεύουν ότι θα ανακτηθεί πλήρως.
Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δικαστηρίου για την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εναντίον της εταιρείας ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία επιβαρύνθηκε η χρήση του 2013 με ποσό 15 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ η χρήση του 2012.

Τέλος η χρήση του 2013 επιβαρύνθηκε με φόρο εισοδήματος μετά από έλεγχο των χρήσεων 2007, 2008 και 2009 ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ συμψήφισε ποσό 3,5 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για τις ανέλεγκτες χρήσεις που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;