Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η πρόσβαση σε αυτό όλων των πολιτών. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και η κλινική έρευνα, η οποία αναπτυσσόμενη, θα βοηθήσει να παραμείνει, αλλά και να επιστρέψει στη χώρα μας, το αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό της. 

Εντούτοις, η ανάπτυξή της έρευνας προϋποθέτει την τήρηση κανόνων, την υιοθέτηση καλών πρακτικών, αλλά και την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των πληροφοριακών συστημάτων.

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος στην διάρκεια εκδήλωσης της Φαρμασέρβ - Λίλλυ με θέμα την αξία της κλινικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της έκδοσης των πεπραγμένων των Δημοσιεύσεων Κλινικών Μελετών (Τόμος ΙΙ) του Ιατρικού Τμήματος της Φαρμασερβ-Λίλλυ. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων του χώρου της υγείας και κοινωνικών εταίρων, ιατροί και φαρμακοποιοί, είχε στόχο να τιμήσει τους κλινικούς ερευνητές της εταιρείας, και εστίασε στα οφέλη που η κλινική έρευνα μπορεί να αποφέρει, όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, αλλά και στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ - Λίλλυ και Πρόεδρος του EBEA Pharmaceutical Forum Team κ. Διονύσης Φιλιώτης, υπογράμμισε ότι το κλειδί της επιτυχίας της Φαρμασέρβ - Λίλλυ είναι η προσήλωσή της στους στόχους της, και επεσήμανε ότι το όφελος για την εθνική οικονομία από τις επενδύσεις της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ. Εξέφρασε, επίσης, την πίστη ότι τα σημερινά επιτεύγματα της Φαρμασέρβ - Λίλλυ είναι μόνο η αρχή, και ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχει να επιδείξει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Lilly Diabetes Europe, κ. Jeremy Morgan, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία και τόνισε ότι, φέτος, το 25% των παγκόσμιων εσόδων της Eli Lilly and Company θα επενδυθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Το έργο της Φαρμασέρβ - Λίλλυ και την αξία της κλινικής έρευνας παρουσίασαν στελέχη της εταιρείας και διακεκριμένοι ερευνητές.
Ο Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Δροσινός, στην ενδιαφέρουσα αναδρομή του, αποτύπωσε με αριθμούς τη θεαματική πρόοδο της εταιρείας από το 1996 μέχρι σήμερα στον τομέα της έρευνας και επανέλαβε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές της και στο μέλλον. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ερευνητική δραστηριότητα του Ιατρικού Τμήματος της Φαρμασέρβ - Λίλλυ από το 1996-2015 συνοψίζεται σε:

  • 116 κλινικά ερευνητικά προγράμματα
  • 27 φαρμακευτικοί παράγοντες υπό διερεύνηση
  • 1.200 ερευνητικά κέντρα/2.000 ερευνητές
  • 15.000 ασθενείς
  • 20 έλεγχοι (διεθνείς / audits)
  • 150 δημοσιεύσεις (Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια / Εθνικά
    και Διεθνή Περιοδικά)
  • συνολική επένδυση 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ από το εξωτερικό και
  • 35 άτομα προσωπικό (επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων).

Η σημερινή επένδυση για κλινική έρευνα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί, υποστήριξε ο Sr Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της Φαρμασέρβ - Λίλλυ Ιωάννης Χονδρέλης, στην ομιλία του με θέμα «Κλινική Έρευνα: Επένδυση με πολλαπλά οφέλη». Και πρόσθεσε ότι η Φαρμακοβιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να έχει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.

Ο Παθολόγος–Διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος, στην παρουσίασή του με θέμα «Πρόκληση για τον ερευνητή», παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενασχόληση ενός γιατρού με την κλινική έρευνα, πρακτικές, θεσμικές και ηθικές τόνισε, όμως, ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και ενθάρρυνε τους ερευνητές να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. Η έρευνα προσφέρει νέα γνώση, γνωριμία με νέα φάρμακα και τεχνικές, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών, βελτίωση της οργάνωσης και του εξοπλισμού, αλλά και ανάδειξη των δεξιοτήτων του επιστήμονα, περισσότερες δημοσιεύσεις και εξωστρέφεια. «Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια σύγχρονη και ικανή ερευνητική κοινότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

Η Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. κ. Μαριάννα Μπενρουμπή, εστίασε στα οφέλη για τον ασθενή, αλλά και στη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και ασθενή ως απαραίτητη προϋπόθεση. Η Κλινική Έρευνα, αποτελεί ευκαιρία και για τον ασθενή, υποστήριξε η κυρία Μπενρουμπή. Η συμμετοχή του μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο και άλλους ασθενείς με την ίδια πάθηση, αποδίδοντάς του, ταυτόχρονα, κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπισή της και παρέχοντάς του πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στην πλήρη και ακριβή ενημέρωση του ασθενούς, και στην καλή επικοινωνία του με τον ιατρό.
Η Συντονίστρια Κλινικών Μελετών της Φαρμασέρβ - Λίλλυ, κ. Ευθυμία Χαραλαμπίδου, παρουσίασε τον δεύτερο τόμο της έκδοσης για την Κλινική Έρευνα στην Ελλάδα που εξέδωσε η εταιρεία. Η κ. Χαραλαμπίδου περιέγραψε την κλινική έρευνα ως επίπονη αλλά γοητευτική διαδικασία, με κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για ορθή διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας και ευχαρίστησε τους ερευνητές, συνοδοιπόρους της Φαρμασερβ-Λίλλυ σε αυτή την απαιτητική διαδρομή, για τη δέσμευση και την αντοχή τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συνεχάρη τη Φαρμασέρβ - Λίλλυ για την προσπάθειά της και τόνισε πως είναι σημαντικό η χώρα μας να διακριθεί στον τομέα της έρευνας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, ο πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο Αναπληρωτής Προέδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κώστας Παναγούλιας, και ο βουλευτής κ. Θάνος Πλεύρης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι