Η φαρμακευτική εταιρεία - γίγαντας Shire πρόκειται να καταβάλει πρόστιμο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να διευθετήσει εξωδικαστικά μία μήνυση την οποία είχε υποβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές εγκαλούν την εταιρεία πως χρησιμοποίησε άτυπες πληρωμές, όπως πολυτελή δείπνα και μίζες, προκειμένου να προωθήσει - μέσω γιατρών και κλινικών - προϊόν της.

Το  εν λόγω προϊόν κατασκευάζεται από την Advanced BioHealing (ABH), που εξαγοράστηκε από την Shire το 2011 και πουλήθηκε το 2014.Οι κατηγορίες εμπίπτουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε αυτήν την περίοδο.

Σε δηλώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ότι έρευνες έδειξαν ότι για την προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος δόθηκαν κονδύλια  σε κλινικές και γιατρούς για πλούσια γεύματα, ψυχαγωγία και ταξίδια. Στην κορυφή των κατηγοριών αυτών η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι διαφήμιζε το προϊόν για χρήσεις εκτός των εγκεκριμένων από το FDA και ότι αύξησε την τιμή του με παραποιημένες ενδείξεις.

Η εταιρεία αρνήθηκε την οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου