Τα τελευταία χρόνια πολλά γράφονται και ακούγονται για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είτε αυτά αφορούν γυναίκες κυρίως είτε την υπόλοιπη οικογένεια. Οι κρέμες, τα προϊόντα μακιγιάζ, τα γαλακτώματα σώματος, οι βαφές μαλλιών, αλλά και τα σαμπουάν, τα αποσμητικά κλπ. βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων για το ποια από αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Είναι γνωστό, ότι πολλά από τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν έχουν καν δοκιμαστεί για το αν είναι απολύτως ακίνδυνα και δυστυχώς είναι πολλά αυτά επίσης, που είναι κακής ποιότητας και κατασκευάζονται από μη εγκεκριμένα για την υγεία μας, υλικά.

Πολύ συχνά μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι ένα νέο προϊόν που χρησιμοποιήσατε προκάλεσε αντίδραση στο δέρμα σας, κοκκινίλες ή εξανθήματα ή προκάλεσε κάποια διχρωμία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί σε εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ένα νέο προϊόν που αγοράσατε να προξένησε αλλεργία ή κνησμό, παρενέργειες που εξαφανίστηκαν με τη διακοπή χρήσης του προιόντος.

Η εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA στην Αμερική, έχει ζητήσει από τις βιομηχανίες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα είδη που δεν έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους. Οι ουσίες που περιέχουν τα καλλυντικά, απορροφώνται από το σώμα και αποθηκεύονται σε αυτό, σε όργανα όπως το συκώτι, τους νεφρούς, κλπ.

Φυσικά, οι βιομηχανίες καλλυντικών προσπαθούν να πείσουν το κοινό για αδικαιολόγητο πανικό και φόβο, οι δε επιστήμονες εντείνουν τις προσπάθειες και τις έρευνές τους στο να εντοπίζουν κάθε τόσο τα προϊόντα που παρουσιάζουν ακαταλληλότητα για τη χρήση τους από τους ανθρώπους.

Υπάρχουν αρώματα που δημιουργούν προβλήματα με το άσθμα, σαμπουάν που προκαλούν δερματίτιδες στα μάτια, βαφές μαλλιών που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Πολύ συχνά δημοσιεύονται στα περιοδικά, εφημερίδες και στο internet, λίστες με προϊόντα από πολύ γνωστές, επώνυμες και πανάκριβες μάρκες καλλυντικών, που περιέχουν ακατάλληλα συστατικά και που μπορούν να προκαλέσουν έως και καρκίνο, όπως τελευταία ακούγεται ότι πολύ γνωστά και ακριβά κραγιόν μεγάλων Οίκων καλλυντικών, να περιέχουν μόλυβδο.

Κανείς δεν ξέρει πλέον αν το υποτιθέμενο υποαλλεργικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιούμε στο δερματάκι του μωρού μας, είναι τόσο αθώο και αγνό. Κάποια προϊόντα στοματικής υγιεινής χαρακτηρίζονται καρκινογόνα από τους οδοντίατρους, βαφές μαλλιών σε οικονομικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται στο σπίτι και είναι αγνώστου προέλευσης και συστατικών! Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλα αυτά τα προϊόντα, εξακολουθούν να πωλούνται δίπλα σε άλλα, εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να ξεχωρίσει το κατάλληλο από το μη κατάλληλο, δεδομένου ότι ενδεικτικό του ακατάλληλου προϊόντος, δεν είναι πάντα η χαμηλή τιμή του.

Οι ειδικοί γνωρίζουν, ότι πάνω από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα καλλυντικά, χωρίς να παραβιάζονται νόμοι, ενώ αυτά έχουν μετατραπεί σε τοξικά. Τοξικό, σημαίνει δηλητήριο που μπορεί να φθείρει και να καταστρέψει ένα ζωντανό οργανισμό. Όσον αφορά τις γυναίκες, απορροφούν μεγάλη ποσότητα χημικών μέσω των καλλυντικών προϊόντων τους κάθε χρόνο και οι συνήθεις αντιδράσεις και παρενέργειες των καλλυντικών προϊόντων μπορούν είναι εξανθήματα, μικρά σπυράκια, αφυδάτωση, πανάδες, πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και αλλεργικές και καρδιολογικές διαταραχές.

Σε τελική ανάλυση τι είναι αυτό που μας προτείνουν οι επιστήμονες; Να διακόψουμε τη χρήση καλλυντικών; Η απάντηση είναι αρνητική, εφόσον είναι προϊόντα που πολλά από αυτά τα έχουμε ανάγκη για την καλύτερη διαβίωσή μας και περιποίηση του σώματος και του προσώπου μας. Μια καλή συμβουλή, είναι να αρχίσουμε ο καθένας μια δική μας έρευνα για πιο φυσικά καλλυντικά, ελέγχοντας τη λίστα με τα συστατικά τους. Στο internet πλέον υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών και ποια θεωρούνται φυσικά και ακίνδυνα. Κάντε την έρευνά σας και θα διαπιστώσετε με ευχαρίστηση ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βιομηχανίες και κατασκευαστές που σέβονται τον άνθρωπο.

premium.paratiritis

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο