Το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ορμόνης κορτιζόλης, αυξάνοντας τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, έκζεμα και εξανθήματα που ονομάζονται κνιδώσεις.

Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διαχειριστείτε ένα εξάνθημα λόγω στρες.

Πώς μοιάζουν τα εξανθήματα από στρες;

Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τα χέρια και το λαιμό σας. Θα μοιάζουν με ανυψωμένα εξογκώματα που είναι κοκκινωπά σε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπορούν να αλλάξουν μέγεθος και σχήμα. Όταν πιέζετε τα εξογκώματα, το δέρμα θα γίνεται πιο ανοιχτό στο κέντρο. Όταν έχετε εξάνθημα στρες στο πρόσωπό σας, μπορεί επίσης να εμφανίσετε επώδυνο πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια ή τον λαιμό - αν συμβεί αυτό, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Το εξάνθημα μπορεί να καίει, να φαγουρίζει και να προκαλεί πόνο. Μπορεί να υποχωρήσει και να εξαφανιστεί για έως και έξι εβδομάδες ή και χρόνια.

Πώς να απαλλαγείτε από ένα εξάνθημα στρες

Τα αντιισταμινικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Θα ηρεμήσουν τη φαγούρα και θα μειώσουν το πρήξιμο που σχετίζεται με το εξάνθημα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κομπρέσες γάλακτος. Το λίπος στο πλήρες γάλα μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα. Οι κρύες κομπρέσες μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τη φαγούρα και το πρήξιμο. Τα τοπικά στεροειδή, όπως η υδροκορτιζόνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Μια καλή επίσης ιδέα είναι να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας και βρώμης στη μπανιέρα μπορεί να ανακουφίσει από τη φαγούρα που σχετίζεται με την κνίδωση. Φορέστε φαρδιά ρούχα για να αποφύγετε τον περαιτέρω ερεθισμό του εξανθήματος.

Πώς να το αποτρέψετε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα εξανθήματα στρες είναι να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας. Οι καλύτεροι τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι:

  • Γυμναστική
  • Καθημερινή προσπάθεια για αποσυμπίεση (χόμπι, διαλογισμός, κουβέντα με φίλους
  • Σωστός ύπνος και διατροφή
  • Εστιάστε στα καλά κομμάτια της ζωής σας
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό αν πιστεύετε ότι το χρειάζεστε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου