Μπορεί η διατροφή μας να επηρεάσει τα συμπτώματα του άσθματος; Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα απόλυτο συμπέρασμα, αλλά υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι η πιθανότητες είναι αρκετές. Σίγουρα, δεν υπάρχουν τροφές που θα "θεραπεύσουν" την πάθηση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα συμπτώματα καλύτερα και να φροντίσουμε για την υγεία των πνευμόνων μας.

Μήλα

Ακόμα ένας λόγος που ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως καλό είναι πως μια Βρετανική μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε δύο με πέντε μήλα την εβδομάδα έχουν 32% μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από άσθμα. Πιστεύεται ότι για αυτή την ευεργετική επίδραση ευθύνονται τα φλαβονοειδή των μήλων.

Πεπόνι

Πλούσιο σε βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση, το πεπόνι μπορεί να μας προστατεύσει καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες. Άλλα φρούτα και λαχανικά με μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης είναι τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το ακτινίδιο.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να ελαττώσει τις περιπτώσεις άσθματος λόγω της γυμναστικής. Επιπλέον, φροντίζει για την καλή υγεία των ματιών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Καφές

Μία συλλογική μελέτη προηγούμενων ερευνών έδειξε ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει την καλή λειτουργία των αεραγωγών, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες αφού την καταναλώσουμε. Αν δεν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να δοκιμάσετε μαύρο τσάι.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και μαγνησίου. Τα ωμέγα-3, που τα βρίσκουμε επίσης στον σολομό και σε παρόμοια ψάρια, μπορούν να επηρεάσουν θετικά το άσθμα βέβαια, απαιτούνται περισσότερες μελέτες μέχρι να βγουν απόλυτα συμπεράσματα. Από την άλλη πλευρά, το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες γύρω από τον βρόγχο, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς και λειτουργικούς.

Σκόρδο

Ακόμα ένας λόγος για να αγαπήσουμε το σκόρδο και να του δώσουμε την θέση που αξίζει στην καθημερινότητά μας: έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει την αλικίνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που δίνει στο σκόρδο την έντονη μυρωδιά του. Όταν αποδομείται στον οργανισμό, παράγει ένα οξύ που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, και πιστεύεται ότι μία από τις δράσεις του είναι να βοηθάει με τα συμπτώματα του άσθματος μεταξύ πολλών άλλων καλών που κάνει για εμάς.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, και πιστεύεται ότι βοηθάει στην διαχείριση των συμπτωμάτων. Πέρα, όμως, από αυτό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα αβοκάντο είναι από τις καλύτερες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών, των λιπαρών που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη δηλαδή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει