Ο σωστός καθαρισμός του δέρματος απαιτεί κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το δέρμα, καθώς υπάρχουν πολλοί μύθοι περιποίησης του δέρματος σχετικά με το μεγαλύτερο όργανο του σώματος.

Έχουμε καλά νέα για σας. Η φροντίδα του ξηρού δέρματος είναι απλή. Στην πραγματικότητα, είναι θέμα σωστού χρόνου, που είναι απαραίτητος για τη σωστή φροντίδα του δέρματος.

Ο καθαρισμός του ξηρού δέρματος απαιτεί να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς και να συντονίζεστε με εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κλίμα. Στο άρθρο θα εστιάσουμε σε tips καθαρισμού του δέρματος για να ανακουφίσετε και να θρέψετε το ξηρό δέρμα.

Απαλή απολέπιση

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για την περιποίηση του δέρματος είναι ότι το ξηρό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο για απολέπιση. Αντίθετα, όμως, μπορείτε και πρέπει να το απολεπίζετε. Μόνο να το κάνετε απαλά. Η αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία, προάγοντας την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Αν έχετε ξηρό δέρμα βάλτε στην άκρη τραχιές βούρτσες και σκληρά scrub. Αντί για αυτά, χρησιμοποιείστε απαλά απολεπιστικά, όπως ένα τρίφτη μπάνιου, μια βούρτσα με φυσική τρίχα ή ένα αφρόλουτρο που να περιέχει μικρόκοκκους.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα scrub με βάση το αλάτι ή τη ζάχαρη, αλλά να προσθέσετε ένα μαλακτικό, όπως το ελαιόλαδο, mineral oil ή βαζελίνη, έτσι ώστε οι κόκκοι να μη γρατζουνίσουν το δέρμα ή να απομακρύνουν το λίπος ανάμεσα στις στοιβάδες του δέρματος. Όταν βγαίνετε από το μπάνιο, να είστε προσεκτικοί όταν σκουπίζετε το σώμα σας. Αντί να τρίβετε το δέρμα σας με μια πετσέτα σκουπίστε το απαλά, ταμπονάροντας.

Επιλέξτε το σωστό καθαριστικό

Όταν ήμασταν παιδιά, μας έλεγαν να πλενόμαστε ώσπου να γίνουμε πεντακάθαροι και το δέρμα μας να λάμπει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς κρατήσαμε τη λανθασμένη αυτή αντίληψη για τη φροντίδα του δέρματος. Το να ‘’τρίζει’’ το δέρμα δεν είναι ένδειξη ότι κάνατε τον καθαρισμό του δέρματός σας σωστά. Είναι ένα σύμπτωμα της απομάκρυνσης όλων των φυσικών ελαίων του σώματος.

Φυσικά, θέλετε να καθαρίσετε τους ρύπους, τα βακτήρια και τον ιδρώτα, αλλά το δέρμα σας χρειάζεται να συγκρατήσει μια ορισμένη ποσότητα λίπους και υγρασίας. Ένα από τα tips για καθαρισμό του δέρματος που ακούτε από ειδικούς είναι να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό προσώπου για το πρόσωπό σας και ένα σαπούνι σώματος ή καθαριστικό για το σώμα σας.

Ακούγεται αυτονόητο, όμως πολλοί χρησιμοποιούν το ίδιο καθαριστικό στο πρόσωπο και το σώμα για μεγαλύτερη διευκόλυνση. Αν έχετε ξηρό δέρμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο καθαριστικό για το πρόσωπό σας. Επιλέξτε ένα που να είναι ήπιο και ενυδατικό. Για το σώμα σας, ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα, είναι κατάλληλο.

Περιορίστε το χρόνο του μπάνιου σας

Ύστερα από μια στρεσογόνο ημέρα, υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να μουλιάζουμε στη μπανιέρα ή να κάνουμε ένα μακρύ, ζεστό ντους; Αν έχετε ξηρό δέρμα, το να μένετε στο ντους πολλή ώρα μπορεί να επιφέρει περισσότερο στρες μακροπρόθεσμα. Ο παρατεταμένος χρόνος μέσα στο μπάνιο μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας ακόμα περισσότερο.

Για αυτό, περιορίστε το χρόνο που κάνετε μπάνιο, εκτός αν βυθίζεστε σε μια πισίνα από mineral oil ή κρέμα.

Όπως μάθαμε από το προηγούμενο tip καθαρισμού του δέρματος, θα θέλετε να κάνετε το χρόνο του μπάνιου σας να μετρά, χρησιμοποιώντας το σωστό καθαριστικό δέρματος. Βρέξτε το δέρμα σας, μετά απλώστε σαπούνι ή το καθαριστικό με το χέρι σας ή με τρίφτη. Ξεβγάλετε εντός 1-2 λεπτών και βγείτε από το νερό εντός 10 λεπτών. Μερικοί ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος συνιστούν να μη μένετε στο νερό περισσότερο από 3 λεπτά.

Τόνωση

Αφού ξεβγάλετε το καθαριστικό σας και ταμπονάρετε το δέρμα σας με μια πετσέτα, είναι καλή ιδέα να απλώσετε μια τονωτική λοσιόν για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Εάν παραλείψετε αυτό το βήμα μπορούν να σπάσουν τα σπυράκια, ακόμα και σε ξηρό δέρμα.

Οι γιατροί και οι beauty experts συνιστούν να ενσωματώνετε μια τονωτική λοσιόν στην καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού προσώπου.

Υπάρχουν πολλές τονωτικές λοσιόν στην αγορά για να διαλέξετε, αλλά αν έχετε ξηρό δέρμα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα συστατικά. Αν το δέρμα σας κάποιες φορές μοιάζει με τη Σαχάρα, πιθανότατα σας έχουν πει να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητα καλή συμβουλή.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το οινόπνευμα αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα σας, άλλες αλκοόλες όπως η κετυλική αλκοόλη, είναι κατάλληλες για ξηρό δέρμα. Μερικοί άνθρωποι διαλέγουν τονωτικές λοσιόν που περιέχουν witch hazel, μια στυπτική που δεν περιέχει οινόπνευμα.

Υγρό μέρος

Εάν μένετε σε κάποιο μέρος με υγρό κλίμα, να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό. Αυτό είναι το ιδανικό κλίμα για να καθαρίζετε και να φροντίζετε το ξηρό δέρμα.

Αλλά ακόμα και αν μένετε κοντά στο βόρειο πόλο, μπορείτε να δημιουργήσετε και χώρο με υγρασία για να καθαρίζετε το δέρμα σας. Απλά, ανοίξτε το ντους ή γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και κρατήστε την πόρτα του μπάνιου κλειστή για να παγιδεύσετε την υγρασία στο χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα κρατήσετε όση υγρασία μπορείτε στο δέρμα σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να μειώσετε το χρόνο που το δέρμα σας είναι βυθισμένο ή εκτεθειμένο στο νερό. Έτσι, περάστε μόνο λίγα λεπτά στο χώρο.

Ενυδάτωση

Όποιο τύπο δέρματος και να έχετε, χρειάζεται να το ενυδατώνετε. Αυτό είναι άλλο ένα πεδίο που εμφανίζονται οι μύθοι για τη φροντίδα του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο ψεκασμός του δέρματος με νερό σε μπουκάλι μετρά σαν ενυδάτωση, αλλά όταν το νερό εξατμίζεται αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα.

Όπως με τα καθαριστικά δέρματος, μπορείτε να αναζητήσετε ενυδατικές κρέμες ειδικές για ξηρό δέρμα. Οι ενυδατικές για ξηρό δέρμα συνήθως περιέχουν μαλακτικά όπως ceramides, ελαιόλαδο ή mineral oil και βαζελίνη. Αυτά τα συστατικά σφραγίζουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, δημιουργώντας παράλληλα μια προστατευτική στοιβάδα στην επιφάνεια. Αυτό το φράγμα θα εμποδίσει πρηξίματα, βλαβερά μικρόβια και ιούς και θα δώσει στην επιδερμίδα σας μια υγιή λάμψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού