Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο, με αύξηση 3 έως 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο, κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.

Από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπινών τεχνητού μαυρίσματος», σύμφωνα με αυτή την ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λυόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.

Βασιζόμενοι σε 27 έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα, οι ερευνητές των δύο ινστιτούτων εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος δερματικού μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά αυτές τις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος που εκπέμπουν τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές, που επιμένουν ότι αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος «μπορούν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε τέτοιου είδους συσκευές».

«Η πρόληψη των βλαπτικών επιπτώσεων των καμπινών μαυρίσματος με ακτινοβολία θα πρέπει να υποστηριχθεί με πιο αυστηρές δράσεις», εκτιμούν οι ερευνητές καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επιβάλει περιορισμούς στη χρήση σολάριουμ από ανήλικους και να απαγορεύσει τα κέντρα μαυρίσματος που δεν έχουν ελεγχθεί. «Αν η χρήση των καμπινών μαυρίσματος από εφήβους και νεαρούς ενήλικες δεν μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πιο δραστικές λύσεις», όπως η απαγόρευση των δημόσιων σολάριουμ, τα οποία δημιούργησε η Βραζιλία το 2009. Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι και οι καμπίνες μαυρίσματος με ακτινοβολία έχουν χαρακτηριστεί «καρκινογόνες» από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Circ).

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου