Η χρήση της Ρεφλεξολογίας στον καρκίνο

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Καμπέρα στην Αυστραλία, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, διαπιστώθηκε ότι μια συνεδρία Ρεφλεξολογίας 10 λεπτών μπορεί να δώσει ανακούφιση από τον πόνο, την ναυτία και το άγχος.

Νοσηλευτές της Σχολής διεξήγαγαν μια εμπειρική μελέτη πάνω στη χρήση της μάλαξης των ποδιών ως μια νοσηλευτική παρέμβαση σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με καρκίνο. Η μελέτη βασίστηκε σε μία προγενέστερη εργασία των Ferrell-Torry και Glick (1992).

87 ασθενείς πήραν μέρος στην μελέτη και καθένας δέχθηκε 10 λεπτών συνεδρίες Ρεφλεξολογίας, πέντε λεπτά σε κάθε πέλμα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συνεδρίες είχαν άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα στην αίσθηση του πόνου, της ναυτίας και του άγχους που είχαν οι ασθενείς, όταν αυτά μετρήθηκαν με μια οπτική αναλογική κλίμακα.

Η χρήση της Ρεφλεξολογίας σαν συμπληρωματική μέθοδος συνιστάται σαν μια σχετικά απλή νοσηλευτική παρέμβαση σε ασθενείς που αισθάνονται ναυτία ή πόνο που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Τα αποτέλεσματα ήταν τόσο θετικά που οι ερευνητές συνέστησαν ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας στην ανακούφιση του πόνου, της ναυτίας και του άγχους, καθώς και στην διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων από την οικογένεια κατ’ οίκον.

Ρεφλεξολογία και καρκίνος του μαστού

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Michigan, βρήκαν ότι πολλές γυναίκες που λάμβαναν χημειοθεραπεία ενώ ήταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνο του μαστού, στρέφονται προς μια συμπληρωματική θεραπεία γνωστή ως Ρεφλεξολογία για να τους βοηθήσει να τον αντιμετωπίσουν.

Σε μια πιλοτική έρευνα, ερευνητές του MSU’s College of Nursing δοκίμασαν 3 διαφορετικές συμπληρωματικές θεραπείες, Ρεφλεξολογία, Καθοδηγούμενη Νοερή Απεικόνιση και Θεραπεία ανάμνησης, στην οποία οι γυναίκες ανακαλούν στιγμές της ζωής τους.

Από αυτές τις 3 η πιο αποδοτική αποδείχτηκε πως ήταν η Ρεφλεξολογία.

Η καθηγήτρια Dr. Gwen Wyatt, που ήταν η επικεφαλής της έρευνας στο MSU, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ρεφλεξολόγων που έγινε στο Portland τον Μάιο του 2008 και παρουσίασε ένα μέρος από την εργασία που είχε κάνει πάνω στην Ρεφλεξολογία σε ασθενείς με καρκίνο του στήθους.

Η ρεφλεξολογία συμπληρώνει τη θεραπεία του καρκίνου

Τα αποτελέσματα από 24 μελέτες που διεξήχθησαν από νοσηλευτές σε 10 πόλεις ανακοινώθηκαν στο Medical Applications of Reflexology το 2011. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ρεφλεξολογία βοηθάει τους καρκινοπαθείς να βελτιώσουν τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που είχαν λόγω του καρκίνου.

Από τη χημειοθεραπεία στη διαχείριση των συμπτωμάτων και από την μετεγχειρητική φροντίδα στην παρηγορητική φροντίδα (αγωγή), η έρευνα καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα σε μεγάλο βαθμό της Ρεφλεξολογίας στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του άγχους και της ναυτίας.

Για τα 28 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νόσο και το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπων με διάγνωση καρκίνου στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα της Ρεφλεξολογικής έρευνας προσφέρουν δυνατότητες σχετικά με τη βελτίωση στην ποιότητα ζωής και τη μείωση των συμπτωμάτων τους.

Όταν μιλάμε για δυνατότητες, εννοούμε τα αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν από το σύνολο 1.173 ασθενών με καρκίνο που πήραν μέρος σε 24 έρευνες. Σε 11 έρευνες επί συνόλου 697 ασθενών οι οποίοι δεχόντουσαν χημειοθεραπεία βρέθηκε ότι η Ρεφλεξολογία ήταν αποτελεσματική στη μείωση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, η αδυναμία και το άγχος.

Για αυτούς που ήταν υπό θεραπεία του καρκίνου εστιασμένη στη διαχείριση συμπτωμάτων, 6 έρευνες Ρεφλεξολογίας πάνω σε συνολικά 255 ασθενείς απέδειξαν την αποτελεσματικότητά της στη μείωση του πόνου και του άγχους. Δυο έρευνες που έγιναν σε 89 ασθενείς καρκίνου σε μετεγχειρητικό στάδιο κατέγραψαν αποτελέσματα μειωμένου πόνου και άγχους, όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους ασθενείς στους οποίους είχε εφαρμοστεί ρεφλεξολογία, ενώ παράλληλα λάμβαναν αισθητά μειωμένη χρήση αναλγητικών.

Πέντε έρευνες (μελέτες) που πραγματοποιήθηκαν σε 69 καρκινοπαθείς σε στάδιο παρηγορητικής αγωγής βρήκαν ότι η ρεφλεξολογία βοήθησε στην ανακούφισή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο