Από την Στέλλα Μαρούση

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της διαταραχής του μεταβολισμού της γλυκόζης τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές όπως αυτή του διαβητικού ποδιού.

Το διαβητικό πόδι είναι μια κατάσταση η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από το μακροχρόνια αρρύθμιστο ζάχαρο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των μικρών αγγείων νεύρων και στη συνέχεια σε διαβητική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της ευαισθησίας στον πόνο όπως και σε άλλα ανάλογα ερεθίσματα καθώς και διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας είναι ο πόνος, το κάψιμο, το μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα (χέρια και πόδια) που συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς.

Για την αποφυγή τραυματισμών αλλά και για την πρόληψη και προστασία του διαβητικού ποδιού προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το καλοκαίρι το δικό σας «βαλιτσάκι του διαβητικού ποδιού» το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:

Για την περιποίηση:

  • Ελαφρόπετρα, για την απομάκρυνση και αποφυγή σκληρύνσεων που δημιουργούνται στα πέλματα
  • Λίμα χάρτινη, προτιμήστε να λιμάρετε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή από το να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή νυχοκόπτη.

Για την καθημερινή ενυδάτωση:

  • Κρεμώδης αφρός με ουρία 10%, για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας και την καλή ενυδάτωση των ποδιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι σκληρύνσεις, τα σκασίματα, οι κάλοι και γενικότερα οι ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και έλκη στα πόδια.

Για τον έλεγχο:

  • Καθρέφτης, για τον εύκολο και καθημερινό έλεγχο των πελμάτων που πρέπει να γίνετε κάθε βράδυ. Οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στο δέρμα (όπως φουσκάλες, κάλοι, γρατζουνιές κτλ) την αναφέρετε στο γιατρό σας.

Για την προστασία:

  • Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασία, το οποίο απλώνετε στη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων.
  • Παπούτσια θαλάσσης, τα οποία θα χρησιμοποιείτε μέσα στη θάλασσα και τα βγάζετε μόνο αφού βγείτε από το νερό.
  • Παπούτσια για την παραλία, κατά προτίμηση μαλακά άνετα και με ανατομικό πέλμα. Δεν πρέπει να περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι διότι η άμμος και τα βότσαλα κρύβουν πολλές ανεπιθύμητες εκπλήξεις.
  • Κάλτσες χωρίς χοντρές ραφές και σφιχτό λάστιχο. Οι ειδικές κάλτσες προστατεύουν τα πόδια σας και βοηθούν στο να αποφύγετε τυχόν τριβές με τα παπούτσια, που μπορεί να οδηγήσουν σε πληγή.
  • Φυσικά, μην ξεχνάτε να κάνετε καθημερινά ποδόλουτρο και να στεγνώνετε πολύ καλά τα πόδια σας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα όπου η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών. Το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι δρασερό και να το δοκιμάζετε με τον αγκώνα σας πριν τη χρήση.
Το «μυστικό» στην πρόληψη του διαβητικού ποδιού είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου και η όσο το δυνατόν καλύτερη αιμάτωση των ποδιών.
Καλές και ανέμελες διακοπές!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. Χρήστο Λαμπράκη, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Ιατρείου Χρόνιου Τραύματος «ΕΠΟΥΛΩΣΗ»

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;