Ο διάσημος ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν ανακοίνωσε την Τρίτη τον θάνατο της 41χρονης κόρης του, παντρεμένη και μητέρα με δύο παιδιά. Η Σαρλότ Μπρόσναν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών που έδινε τα τελευταία 3 χρόνια.

Η άτυχη γυναίκα ακολούθησε τη μοίρα της μητέρας της και πρώτης συζύγου του διάσημου ηθοποιού, που είχε χάσει τη ζωή της από την ίδια ασθένεια πριν από 22 χρόνια. Ήταν η Αυστραλή ηθοποιός Κασσάνδρα Χάρις, η οποία πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 43 ετών το 1991.

Οι ωοθήκες βρίσκονται χαμηλά μέσα στην κοιλιά, αριστερά και δεξιά της μήτρας. Παράγουν τις γυναικείες ορμόνες, και απελευθερώνουν τα ωάρια. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια από τις συνηθισμένες κακοήθειες των γυναικών.

Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 1%. Όμως η πιθανότητα αυτή ανεβαίνει στο 2,5% όταν υπάρχει μία συγγενής πρώτου βαθμού και στο 30-40% όταν υπάρχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με ανάλογο ιστορικό. Έτσι, είναι σαφές ότι η νόσος έχει κληρονομική προδιάθεση. Η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή να συνδυαστεί με καρκίνο μαστού ή με καρκίνο εντέρου.

Η ασθένεια θεωρείται ότι έχει ύπουλη διαδρομή, καθώς η μεγάλη χωρητικότητα της κοιλιάς, δίνει την ευκαιρία στον καρκίνο να μεγαλώσει χωρίς να δώσει συμπτώματα. Έτσι, οι ενοχλήσεις και τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν είναι πλέον πολύ αργά και το στάδιο του καρκίνου είναι προχωρημένο.

Εξαιτίας της ασαφούς συμπτωματολογίας, οι γυναίκες συχνά θεωρούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα με το έντερο και αποδίδουν συχνά τα συμπτώματα σε θέματα διατροφής. Έτσι, είναι πιθανόν να επισκέπτονται ιατρούς πολλών ειδικοτήτων (γαστρεντερολόγους, γεν. χειρουργούς) για αρκετό διάστημα, μέχρι να γίνει η τελική διάγνωση.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: πόνος στην κοιλιά, ναυτία, ελαττωμένη όρεξη, καθώς και αίσθημα διάτασης της κοιλιάς και μετεωρισμού σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε ότι το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η προληπτική εξέταση εκτός από το τεστ Παπανικολαου πρέπει να περιλαμβάνει και τον έλεγχο των ωοθηκών, ιδίως σε γυναίκες που είχαν τέτοια προβλήματα σε μέλη της οικογένειάς τους.

Μην παραλείπετε τον τακτικό σας έλεγχο!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management