Τo Σημείο G είναι μια μικρή περιοχή σε μέγεθος φασολιού στον γυναικείο κόλπο. Συνήθως βρίσκεται 3-7 εκατοστά βαθιά στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα πίσω από την ουρήθρα.

Το σημείο G είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι είναι μια ερωτογενής ζώνη που όταν διεγείρεται κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρό οργασμό και γυναικεία «εκσπερμάτιση», ενώ τα τελευταία χρόνια αναφέρεται και η πιθανή ύπαρξη παρόμοιου σημείου στους άντρες που εντοπίζεται κοντά στον προστάτη.

Αν και το G-Spot έχει μελετηθεί από το 1940 από τον Γερμανό Ernst Grafenberg αναφέρεται σαν ερωτογενής ζώνη ήδη από το 17ο αιώνα από τον Δανό Regnier de Graaf, ο οποίος ερευνούσε τις νευρικές απολήξεις της ουρήθρας.

Παρότι έχουν περάσει τόσες δεκαετίες και μελέτες γύρω από το Σημείο G, εξακολουθεί να υφίσταται διαφωνία για την ύπαρξή του. Ωστόσο, αξιόπιστες εκθέσεις για την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής στην πρόσθια επιφάνεια του κολπικού τοιχώματος εγείρουν το ερώτημα της ύπαρξης ή μη του Σημείου G.

Το 2009 μια εμπεριστατωμένη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξή του είναι αναπόδεικτη με βάση ερωτηματολόγια και την προσωπική εμπειρία γυναικών. Άλλες μελέτες, με τη χρήση υπερήχων, έχουν βρει στοιχεία του G-Spot σε γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν κολπικό οργασμό κατά τη συνουσία. Έχει επίσης υποτεθεί ότι το σημείο G είναι μια νευρική επέκταση της κλειτορίδας και ότι αυτή είναι η αιτία του κολπικού οργασμού.

Εν τέλει, το επιστημονικό συμπέρασμα πολλών ερευνών είναι ότι η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι το σημείο G υπάρχει στην πραγματικότητα, αν και δεν ήταν σε θέση να το εντοπίσει. Επιπλέον, ακτινογραφικές και νευρολογικές μελέτες δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν την ύπαρξή του σε ανατομικό επίπεδο.

Βέβαια οι σεξολόγοι από τη μεριά τους ανησυχούν ότι οι γυναίκες που δεν νιώθουν να έχουν το σημείο G μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους δυσλειτουργικούς όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Η ενίσχυση του Σημείου G

Τα τελευταία χρόνια προτείνεται από μερικούς γυναικολόγους η τεχνητή διόγκωση του Σημείου G (G-spot Augmentation) σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ευαισθησία του. Η ενίσχυση και διόγκωση του Σημείου G είναι μια διαδικασία που θεωρητικά αποσκοπεί στο να αυξήσει προσωρινά την ευχαρίστηση σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

Η ενίσχυση γίνεται με ένεση υαλουρονικού οξέος μέσα στον κόλπο ακριβώς κάτω από το βλεννογόνο με τοπικό αναισθητικό. Το υαλουρονικό οξύ όμως απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό και χρειάζεται επανέγχυσή του περίπου κάθε 6 μήνες.
Μερικές γυναίκες επίσης έχουν υποβληθεί σε μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ενίσχυση του G-Spot (G-Spot amplification) και αφορά στη διόγκωσή του με χειρουργικά μέσα που έχει πιο μόνιμα αποτελέσματα.
Όμως, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το 2007, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει έγκυρος ιατρικός λόγος για να εκτελείται η διαδικασία.

Η επέμβαση αυτή (με υαλουρονικό οξύ ή χειρουργικό τρόπο) δεν θεωρείται ρουτίνα και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική. Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν σεξουαλική δυσλειτουργία (έλλειψη οργασμού και έλλειψη διάθεσης για σεξουαλική επαφή), λοίμωξη, αλλοιωμένη αίσθηση, δυσπαρεύνια (πόνο στην επαφή), συμφύσεις και ουλές και θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να συστήνεται.
Επιπλέον, η πολύ έγκυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αναφέρουν πως η διαδικασία δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει αξιολογηθεί από μελέτες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά της.
Με λίγα λόγια, πρέπει μια γυναίκα να είναι πολύ προσεκτική και επιφυλακτική όταν της προτείνονται τέτοιες θεραπείες και πολύ περισσότερο όταν τις αποδέχεται, γιατί δεν υπάρχει επισήμως πιστοποιημένη μέθοδος ούτε και εκπαιδευτική διαδικασία που να την καθιστά ιατρικώς αποδεκτή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια