Ο καρκίνος του μαστού πλήττει ένα πολύ μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού κάθε χρόνο, μα είναι ένα είδος καρκίνου που μπορεί να θεραπευτεί, ειδικά αν διαγνωστεί έγκαιρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η θεραπεία του δεν είναι εξίσου εξαντλητική. Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε παράλληλα με την θεραπεία (αλλά και μετά) για να βελτιώσετε τις παρενέργειες.

Βελονισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και απελευθερώνει ουσίες του οργανισμού που δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Μπορεί να ελαττώσει και παρενέργειες όπως η ναυτία και η κόπωση. Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε βελονισμό.

Μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά και να χαλαρώσει τους ασθενείς μετά από το χειρουργείο.

Yoga

Η yoga μας βοηθάει να ελαττώσουμε την αρτηριακή μας πίεση, αλλά και να αισθανόμαστε πιο δυνατοί. Γυναίκες που δέχονταν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού και έκαναν παράλληλα yoga δήλωσαν πως αισθάνονταν λιγότερη κούραση.

Τέχνη

Η θεραπεία μέσω της τέχνης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική—και δεν χρειάζεται καν ταλέντο. Η τέχνη μας βοηθάει να εκφραστούμε, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουμε για τις σκέψεις που μας καταπιέζουν. Επιπλέον, ελαττώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Μουσικοθεραπεία

Η θεραπεία μέσω της μουσικής αρχίζει να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η δυνατότητα της μουσικής να μας κάνει να νιώσουμε συνδεδεμένοι με τα αισθήματά μας είναι το κλειδί για μερικά σωματικά οφέλη, όπως η μείωση του πόνου.

Ομάδες υποστήριξης

Η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία του ασθενούς, αλλά μερικές φορές η συμπαράσταση που μπορούν να προσφέρουν είναι περιορισμένη, καθώς δεν καταλαβαίνουν 100% τι ακριβώς περνάει το άτομο που πάσχει από καρκίνο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου