Γράφει ο δρ. Βαγγέλης Οικονόμου, Καρδιολόγος, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Οι αρτηρίες φυσιολογικά είναι λείες στο εσωτερικό τους επιτρέποντας της απρόσκοπτη ροή του αίματος. Με την πρόοδο όμως της ηλικίας και με την επίδραση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου υλικό (χοληστερόλη, ασβέστιο, φλεγμονώδη κύτταρα) συσσωρεύεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων προκαλώντας  πάχυνση τη λεγόμενη αθηρωμάτωση που όταν είναι σημαντική μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το νευρολογικό σύστημα κυρίως με τη μορφή ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι καρωτίδες αρτηρίες με την επιφανειακή πορείας τους είναι προσβάσιμες υπερηχογραφικά. Με τον όρο «triplex» καρωτίδων λοιπόν εννοούμε την υπερηχογραφική απεικόνιση και μελέτη των καρωτίδων. Μελετάμε δηλαδή την ύπαρξη και την έκταση των αθηρωματικών πλακών και το αν αυτές μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απόφραξη που περιορίζουν τη ροή αίματος στο εγκέφαλο προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα.

Με βάση δε τα ευρήματα από τη μελέτη των καρωτίδων μπορεί οι ασθενείς να χρειαστεί να λάβουν αντιαιμοπεταλική αγωγή με χαμηλή δόση ασπιρίνης για παράδειγμα, υπολιπιδαιμική αγωγή, αντιυπερτασική κ.α. ή να χρειαστεί να υποβληθούν και σε χειρουργική διάνοιξη των καρωτίδων με ενδαρτηρεκτομή.

Η υπερηχογραφική μελέτη των καρωτίδων όμως πέραν των πληροφοριών που δίνει για τις ίδιες τις καρωτίδες μπορεί να μας δώσει και μία ένδειξη για την κατάσταση των υπόλοιπων αρτηριακών δικτύων όπως των αρτηριών των κάτω άκρων και κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών που δεν μπορούν να απεικονισθούν με αξιόπιστο μη επεμβατικό τρόπο.

Με βάση τα δεδομένα λοιπόν που λαμβάνουμε από την εξέλιξη της αθηρωματικής νόσου στις καρωτίδες μπορούμε να επαναξιολογήσουμε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς ενδιάμεσου καρδιαγγειακου κινδύνου και να λάβουμε απόφαση για το αν αυτός ο ασθενείς θα χρειαστεί για παράδειγμα να λάβει ή να εντατικοποιήσει την αντιυπερτασική αγωγή ή την υπολιπιδαιμική αγωγή. 

Συμπερασματικά το "triplex" καρωτίδων είναι μία ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος απεικόνισης και διάγνωσης της νόσου των καρωτίδων στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι συμπτωματικοί ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και οι ασθενείς προχωρημένης ηλικίας προλαμβάνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο