Μέχρι σήμερα έχουν ακουσθεί και γραφεί όλες σχεδόν οι απόψεις σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι το αυγό, αφού ο κρόκος του περιέχει περί τα 300mg χοληστερίνης. Άλλοι επιστήμονες ειδικοί, συνιστούν την πλήρη απαγόρευση, άλλοι την ελεύθερη χρήση τους.

Πρόσφατα, η εφημερίδα ‘TIMES’ του Λονδίνου αφιέρωσε σημαντικά σχόλια για το θέμα αυτό, υιοθετώντας την άποψη μιας τελευταίας μελέτης που δημοσιεύεται τώρα στο διεθνές ιατρικό περιοδικό ‘ΔΙΑΤΡΟΦΗ’.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η χοληστερίνη που υπάρχει κυρίως στον κρόκο του αυγού ελάχιστα επηρεάζει την ολική χοληστερίνη του οργανισμού.

Κατά συνέπεια δεν έχουν κανένα λόγο τουλάχιστον οι υγιείς να περιορίζουν τον αριθμό των αυγών που επιθυμούν να καταναλώσουν.

Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα των φυσιολογικών ατόμων προέρχεται από τις τροφές.

Η κύρια αιτία αύξησης της χοληστερίνης του αίματος βρίσκεται στο γονιδιακό υπόστρωμα του κάθε ατόμου που καθορίζει τον αριθμό των υποδοχέων της LDL χοληστερίνης.

Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στο ήπαρ (συκώτι) και καταστρέφουν την κακή LDL χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αθηροσκλήρωση των αρτηριών και τις σοβαρότατες επιπλοκές της (αιφνίδιος θάνατος, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ.)

Έτσι τα άτομα εκείνα που δεν έχουν υποδοχείς καταστροφής της κακής χοληστερίνης στο συκώτι τους είναι αυτά που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστεριναιμία και τα οποία ανέρχονται σε ένα ανά 500 ανθρώπους.

Τα άτομα αυτά έχουν ολική χοληστερίνη που κυμαίνεται περί τα 500mg% (ομοζυγώτες). Οι ετεροζυγώτες έχουν τιμή LDL χοληστερίνης, που κυμαίνεται περί τα 300mg%. Έτσι εξηγείται γιατί η χοληστερίνη στο αίμα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οικογένεια σε οικογένεια.

Με βάση αυτή τη θεωρητική γνώση εξηγείται το γιατί η χοληστερίνη της τροφής έχει μικρή σχετικά σημασία, γι’ αυτό και η διαφημιστική εκστρατεία (πλύση εγκεφάλου) που καθημερινά γίνεται σχετικά με την προστασία της καρδιάς από τις φυτικές στερόλες είναι ηθικά απαράδεκτη.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο το να πιστεύουν οι άρρωστοι ότι τρώγοντας γάλα ή γιαούρτι με φυτικές στερόλες προστατεύονται ουσιαστικά.

Έτσι, ακούγεται τελείως ανεδαφικό το επιχείρημα τρώγε ένα αυγό που περιέχει 300mg χοληστερίνης και παράλληλα ένα γιαούρτι με φυτικές στερόλες που ελαττώνει σύμφωνα με τη διαφήμιση κατά 10-15% την ολική χοληστερίνη. Όσον αφορά τα αυγά, εκείνος που πάσχει από αθηροσκλήρωση με ή χωρίς εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να τρώει 2-3 αυγά την εβδομάδα, εφόσον παίρνοντας τα φάρμακά του επιτυγχάνει να έχει τιμές κακής χοληστερίνης (LDL) περί τα 70mg%.



Εάν πραγματικά θέλει κάποιος να προφυλαχθεί από τη διατροφική χοληστερίνη πρέπει να στηρίζει τη βάση της διατροφής του στα φυτικά προϊόντα (όσπρια, σαλάτες, φρούτα και ψωμί) που πραγματικά περιέχουν μηδέν χοληστερίνη αντί να καταναλώνει τρόφιμα με κεκορεσμένα λίπη, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινα κρέατα και μπισκότα βουτύρου, περιμένοντας την εξ ύψους προστασία από τα γαλακτοκομικά, τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες !!!

Αυτή η επικίνδυνη και αδρά αμειβόμενη πλύση εγκεφάλου που καθημερινά δέχεται ο πολίτης από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, έγκριτους δημοσιογράφους ακόμα και από ποδοσφαιριστές πώς μπορεί να σταματήσει; Ποιος μπορεί να προστατέψει τον πολίτη και να τον ενημερώσει επιτέλους σωστά;

Tί κάνει το Υπουργείο Υγείας και τί το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο