Ο ορισμός του "Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου" είναι:

  • Υψηλός πυρετός (άνω των 38°C)

KAI 

  • Μία ή περισσότερες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, ταχύπνοια, δύσπνοια

ΚΑΙ

ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

  • Πρόσφατο ταξίδι σε περιοχές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (Χονγκ-Κονγκ, Guangdong της Κίνας, Σιγκαπούρη, και Βιετνάμ) κατά το 10ήμερο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
  • Στενή επαφή με άτομα που εκδήλωσαν νόσο του αναπνευστικού και έχουν ταξιδέψει στις παραπάνω χώρες ή έχει διαγνωσθεί ήδη ότι πάσχουν από το σύνδρομο Η "στενή επαφή" επαφή περιλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών με "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο", την διαμονή μαζί τους ή την άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα βιολογικά υγρά.

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ Ή ΜΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ
Εάν ένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος πληροί τα παραπάνω κριτήρια:

  • Ο υπεύθυνος της πτήσεως θα πρέπει να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο του αεροδρομίου ούτως ώστε να τεθεί σε επιφυλακή το αεροδρόμιο προς το οποίο το αεροσκάφος κατευθύνεται.
  • Κατά την άφιξη οι επιβάτες και το πλήρωμα θα πρέπει να ενημερωθούν ότι υπάρχει στο αεροσκάφος άτομο ύποπτο για "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο".
  • Οι επιβάτες παραμένουν στο αεροσκάφος έως ότου το άτομο με την υποψία του συνδρόμου εξεταστεί από τον γιατρό του αεροδρομίου.
  • Εφ' όσον ο γιατρός του αεροδρομίου διαπιστώσει ότι πραγματικά πρόκειται για ύποπτο περιστατικό, φροντίζει για την μεταφορά του ασθενούς στο εφημερεύων νοσοκομείο για περαιτέρω εκτίμηση. Εάν η κατάσταση του ασθενούς είναι βαρειά (σημεία και συμπτώματα ARDS) μεταφέρεται στο νοσοκομείο που έχει ορισθεί να δέχεται τέτοιου είδους περιστατικά τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρονται σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου και αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα άτομα με ύποπτα συμπτώματα, συμπληρώνεται ειδικό έντυπο με το όνομα, την διεύθυνση και το τηλέφωνο των επιβατών ούτως ώστε να ανευρεθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να τους δοθούν ειδικές οδηγίες. Επίσης πρέπει να καταγραφούν όλα τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθούν κατά τις επόμενες 15 ημέρες ειδικότερα αν πρόκειται για άτομα που κάνουν τουρισμό ή ταξιδεύουν με ενδιάμεσο σταθμό την χώρα μας.
  • Γίνεται ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα του συνδρόμου και δίνεται οδηγία να ζητηθεί ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα.
  • Το περιστατικό δηλώνεται άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων στο τηλέφωνο 210 8899000.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ Ή ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στην περίπτωση πού δεν υπάρχουν ταξιδιώτες ή μέλη πληρώματος με συμπτώματα, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης για τους ταξιδιώτες.

Γίνεται μόνο η ενημέρωση για τα συμπτώματα του συνδρόμου και η προειδοποίηση να συμβουλευτούν γιατρό εφ' όσον παρουσιάσουν συμπτώματα (διανομή ειδικού φυλλαδίου.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
Λόγω απουσίας στοιχείων που να αφορούν στον αιτιολογικό παράγοντα, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν ειδικά μέτρα για τα αεροσκάφη. Ως γενικό μέτρο πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων τα αεροσκάφη μπορούν να απολυμανθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO.

Πηγές:
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων
Τηλ: +30-210.8899.000
www.keel.org.gr

και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
www.who.int

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα