Ο ιός της γρίπης των πτηνών που προσβάλλει τα πτηνά κατά το έτος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε όλο τον κόσμο.

Από τον Ιούνιο του 2016, ο ιός στην Ευρώπη (H5N8) έχει προκαλέσει σοβαρές επιδημίες σε πουλερικά με πολυάριθμους θανάτους. Το στέλεχος του ιού της γρίπης που ενδημεί στην Κίνα και είναι γνωστό ως A (H7N9) 2017 έχει προκαλέσει επίσης πολυάριθμους θανάτους σε πτηνά εκτροφής και σε άγρια πτηνά. Η ικανότητα μετάδοσης  του ιού από τα πτηνά στον άνθρωπο είναι ελάχιστη. H γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί ωστόσο με άμεση φυσική επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα) ή με  επιφάνειες που έχουν μολυνθεί κυρίως με αναπνευστικές εκκρίσεις ή κόπρανα μολυσμένων πτηνών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε πτηνά οικόσιτα ζώα και ανθρώπους.

Παρά τη μικρή προσώρας μεταδοτικότητα στον άνθρωπο οι υγειονομικές υπηρεσίες ευρίσκονται σε επιφυλακή κατά το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επιθετικότητας του τρέχοντος στελέχους του ιού και της σοβαρότητας με την οποία εκδηλώνεται η νόσος στον άνθρωπο. Επίσης υπάρχει παγκόσμια επιφυλακή για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού στο μέλλον.

Μέτρα προφύλαξης για τους καταναλωτές αυτή την περίοδο:

  • Να αποφεύγετε το κυνήγι και την βρώση άγριων πουλιών. Εάν έχετε οικόσιτα ζώα εμποδίστε τα να έλθουν σε επαφή με νεκρά πτηνά κατά τις βόλτες τους.
  • Αγοράζετε καθαρά τμήματα κτηνιατρικώς ελεγμένων πουλερικών (π.χ. στήθος μπούτι) και επιλέξτε να τα μαγειρέψετε επαρκώς και κοντά στην ημερομηνία λήξεως.
  • Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά
  • Να πλένετε επαρκώς τα χέρια σας πριν την και μετά την παρασκευή και την βρώση τροφίμων επί χρονικό διάστημα άνω των 25 δευτερολέπτων.
  • Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι σε ιδιαίτερη επιφυλακή, να μην αφήνουν τα πουλερικά να κυκλοφορούν ελεύθερα, να ελέγχουν σχολαστικά την διατροφή των πουλερικών, να χρησιμοποιούν γάντια κατά τη σφαγή και διαχείριση των πουλερικών, να αερίζουν τους χώρους εκτροφής, να αποφεύγουν το στενό συγχρωτισμό των πουλερικών και την παραμονή άρρωστων και υγιών πουλερικών στον ίδιο χώρο, να πλένουν με σχολαστικότητα τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με τα πουλερικά και να είναι σε στενή επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα