Πρόωρος τοκετός είναι αυτός που αρχίζει πριν την αναμενόμενη ημέρα τοκετού και είναι ανησυχητικό όταν συμβαίνει τόσο πρόωρα που το κύημα δεν είναι βιώσιμο, εάν γεννηθεί τότε.

Βιώσιμο κύημα θεωρείται ένα που έφθασε στην 28η εβδομάδα μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής κυήσεως .
Το πόσο βιώσιμο είναι το κύημα εξαρτάται από το βάρος του σε γρ. αλλά και το μαιευτήριο στο οποίο γίνεται ο τοκετός καθώς και τον τρόπο που γίνεται ο τοκετός.

Στα πολύ καλά οργανωμένα κέντρα το βάρος των 750γρ είναι ένα βάρος που ‘παλεύεται’.
Τα αίτια που προκαλούν πρόωρα τοκετό είναι, αρχίζοντας από τη μήτρα, το μη φυσιολογικό σχήμα, η πολύ μικρή  εκ γενετής μήτρα καθώς και μια μήτρα η οποία έχει διάφραγμα η είναι δίδελφος, με διπλή κοιλότητα ή χωρισμένη στα δυο, μήτρα με γενετικές ανωμαλίες.

Επίσης, επίκτητες ανωμαλίες, όπως τα ινομυώματα κτλ.

Σε αυτού του είδους μήτρες σπάνια μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη το έμβρυο και συνήθως τα νεογνά γεννιούνται πρόωρα.

Άλλο συχνό αίτιο είναι η δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, όταν υπάρχουν στη μήτρα περισσότερα από ένα έμβρυα.
Άλλο αίτιο είναι οι ενδομήτριες λοιμώξεις, που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων.

Επίσης, η ανεπάρκεια του πλακούντα, ο οποίος δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το κύημα και υπό ορισμένες συνθήκες το έμβρυο γεννιέται πρόωρα. Τέλος, άλλα αίτια είναι η αποκόλληση του πλακούντα πρόωρα και φυσικά καταστάσεις παθολογικές της εγκυμοσύνης, όπως Διαβήτης, υπέρταση, τοξίνωση της εγκυμοσύνης.

Επομένως, τα αίτια είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ μερικά μπορεί και να συνυπάρχουν.
Γι αυτό και η σωστή και έγκαιρη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο είναι απαραίτητη, όπως είναι απαραίτητο να εξετάζεται η κάθε γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει πριν μείνει έγκυος.

Συμπτώματα  πρόωρου τοκετού

  • Συσπάσεις της μήτρας που γίνονται αντιληπτές σαν σκλήρυνση της μήτρας, που συνοδεύεται με ή και χωρίς πόνο
  • Αίσθημα βάρους κάτω χαμηλά στην κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα
  • Στην πρόωρη ρήξη υμένων διαφυγή ζεστού υγρού από τον κόλπο , ή σε περίπτωση αποκόλλησης του πλακούντα αιμορραγία από τον κόλπο

Η διαστολή και η εξάλειψη του τραχήλου κατά την μαιευτική εξέταση επιβεβαιώνει την κατάσταση αλλά σε χέρια καλών στην υπερηχογραφική εξέταση μαιευτήρων, η εξάλειψη και διαστολή του τράχηλου γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Μπορεί δηλαδή μια έγκυος να έχει αρχίσει τοκετό πρόωρα και να μην έχει δόσει καθόλου σημασία στα συμπτώματα που μπορεί να είναι και ελάχιστα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα