Είναι γνωστό πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας—και σε (σωστή) ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας, μας βοηθάει να μην παίρνουμε περιττά κιλά, διατηρεί το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε μερικά από τα οφέλη του ύπνου που ίσως δεν είχαν περάσει από το μυαλό μας.

Βοηθά τη μνήμη

Το μυαλό μας παραμένει ενεργό ενώ κοιμόμαστε. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενοποίηση, το μυαλό μας κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις μας, αλλά εξασκεί και τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες. Αν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι, λοιπόν, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί οι νέες πληροφορίες γίνονται πιο δυνατές στον εγκέφαλό μας. Τέρμα, λοιπόν, στα μεγάλα ξενύχτια τις περιόδους εξετάσεων!

Είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται συχνά με μικρότερη ζωή – χωρίς να είναι πολύ ξεκάθαρη η αιτία, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, ο καλός ύπνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές σχετίζονται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αρθρίτιδα και πρόωρη γήρανση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους. Οι ασθενείς που πάσχουν από άπνοια κατά τον ύπνο ή αϋπνία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση αν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν αυτές τις παθήσεις.

Μας κάνει πιο δημιουργικούς

Με κάποιον τρόπο, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να οργανώνει καλύτερα τις αναμνήσεις και τις δεξιότητές μας. Με πολύ απλά λόγια, ένας καλός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε περισσότερο δημιουργικοί και να έχουμε πιο εύκολα καλές ιδέες.

Αυξάνει τις επιδόσεις μας

Στους αθλητές, ο επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις και την αντοχή τους και να ελαττώσει τα επίπεδα κούρασης. Στους μαθητές και τους φοιτητές, ο καλός ύπνος φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις τους στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Εντείνει την προσοχή

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στην αϋπνία από τους ενήλικες, με το να γίνονται υπερβολικά δραστήρια και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Διατηρούν το βάρος μας σε καλά επίπεδα

Δίαιτα, γυμναστική αλλά και καλός ύπνος. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και κοιμόνταν αρκετές ώρες έχαναν περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτούς που στερούνταν ύπνο, οι οποίοι μάλιστα έχαναν το περισσότερο βάρος τους σε μυϊκή μάζα. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μας κάνει να πεινάμε ακόμα περισσότερο και να έχουμε ανάγκη για τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες.

Ελαττώνει το στρες

Το στρες, όπως και ο ύπνος, μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Και ο ύπνος ρίχνει τα επίπεδα του στρες—συνεπώς, μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση. Πιστεύεται, επίσης, ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

Βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης

Η έλλειψη ύπνου δεν μας χαλάει απλώς το κέφι. Μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη, καθώς αυξάνει το στρες και απορρυθμίζει τη συναισθηματική μας σταθερότητα. Θυμηθείτε, όμως: αν δεν κοιμάστε αρκετά μέσα στην εβδομάδα, το να “αναπληρώνετε” ύπνο με πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό. Πρέπει να βρείτε μια ισορροπία και να αποκτήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μια καλή στρατηγική για αρχή είναι να βάλετε στόχο να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]