Ο καλός και αρκετός ύπνος είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Όλοι έχουμε περάσει άυπνες νύχτες, και τα ιδιαίτερα δύσκολα πρωινά που τις ακολουθούν. Δεν έχουμε ενέργεια, η διάθεσή μας πέφτει στα τάρταρα. Ας δούμε όμως ποια είναι τα οφέλη του ύπνου, εκτός από το να διώχνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μας.

Καλύτερη μνήμη

Ενώ κοιμόμαστε, το μυαλό μας κατά κάποιο τρόπο “εξασκεί” όλες τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει, κάνοντάς μας να τις μαθαίνουμε καλύτερα. Ακόμα ένας λόγος, λοιπόν, που το να αφήνουμε παιδιά και φοιτητές να ξενυχτούν διαβάζοντας δεν είναι καλή ιδέα.

Μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο

Η υπερβολή, είτε μιλάμε για υπερβολικά λίγο ή υπερβολικά πολύ ύπνο, μπορεί να μειώσει την διάρκεια της ζωής μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κοιμόμαστε τις σωστές ώρες, και να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εμφράγματος, διαβήτη, αρθρίτιδας και πρόωρης γήρανσης. Ο ικανοποιητικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις φλεγμονές.

Περισσότερη δημιουργικότητα

Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό μας να οργανώσει καλύτερα τις αναμνήσεις και τις σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο δημιουργικοί την επόμενη ημέρα. Και περισσότερη δημιουργικότητα σημαίνει καλύτερες επιδόσεις στην δουλειά, μειωμένο στρες και – με την σειρά του – ακόμα καλύτερος ύπνος.

Βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Αν είστε γονείς, αυτός είναι άλλος ένας λόγος να φροντίσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα. Μελέτες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο. Αν λοιπόν το παιδί σας χάνει συστηματικά τον ύπνο του, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Βελτιώνει την συγκέντρωση

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Συνεπώς, οι ικανότητες του παιδιού να συγκεντρώνεται σε αυτά που πρέπει να κάνει μειώνονται δραματικά.

Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους

Δίαιτα, γυμναστική, και καλός ύπνος. Αυτά τα τρία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διώξουμε τα περιττά κιλά, αλλά συνήθως ξεχνάμε την σημασία του ύπνου. Ο ύπνος και ο μεταβολισμός μας ρυθμίζονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν μας λείπει ύπνος είναι οι ίδιες με εκείνες που μας κάνουν να έχουμε ανάγκη τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα