Πολλές φορές νιώθουμε ότι κάτι έχουμε ξεχάσει. Τα κλειδιά μας, πού αφήσαμε το τηλεκοντρόλ, ή ακόμα και το όνομα κάποιου που γνωρίσαμε. Αυτά τα μικρά προβλήματα μνήμης είναι πολύ φυσιολογικά, ειδικά σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε την μνήμη μας πιο δυνατή.

Και οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν...

Γυμναστική

Οποιουδήποτε είδους γυμναστική έχει ευεργετική δράση όχι μόνο για το σώμα και την ψυχολογία μας, αλλά και για την εγκεφαλική μας λειτουργία. Κάντε ασκήσεις που σας αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, αλλά και ασκήσεις που σας διασκεδάζουν - είναι πολύ καλή ιδέα να γυμνάζεστε με παρέα.

Σωστές αναπνοές

Προσπαθήστε να αναπνέετε σωστά, και να κάνετε τακτικά ασκήσεις αναπνοής. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να σκοτώσουν το στρες και να σας ηρεμήσουν, ενώ ταυτόχρονα σας βοηθούν να διαχειρίζεστε καλύτερα τις ευθύνες της καθημερινότητας.

Διάβασμα

Μην σταματήσετε ποτέ να διαβάζετε βιβλία, αλλά και να μαθαίνετε καινούρια πράγματα. Η μνήμη μας λειτουργεί σαν μυς· όσο δεν την ασκούμε, ατροφεί. Ακόμα και το να λύνετε ένα σταυρόλεξο στο διάλειμμά σας μπορεί να σας κάνει τεράστιο καλό.

Σωστή διατροφή

Τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη είναι - τι άλλο; - φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως η γλυκοπατάτα, τα καρότα, το σπανάκι και τα πορτοκάλια, αλλά και ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα.

Αντιοξειδωτικά

Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει τροφές με μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως τα σταυρανθή λαχανικά και τα μούρα. Αποφεύγετε τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, ώστε να μην γεμίζετε τον οργανισμό σας με βλαβερές τοξίνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου