Η στοματική μας υγιεινή είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά μήπως δεν γνωρίζουμε όσα πρέπει για αυτήν; Και μήπως αυτό μας κάνει να μην φροντίζουμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας όπως πρέπει;

Ξέρουμε πως, με σωστή φροντίδα, μπορούμε να αποφύγουμε την δύσοσμη αναπνοή, την φθορά των δοντιών, αλλά και την ουλίτιδα. Γνωρίζατε όμως ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να βλάψει και γενικότερα την υγεία μας;

H ουλίτιδα προκαλείται από φλεγμονές που συμβαίνουν όταν ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα ούλα μας να κοκκινίζουν και να πρήζονται. Αν πάσχετε από ουλίτιδα, τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν πολύ εύκολα κατά το βούρτσισμα, την χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδας. Η ουλίτιδα μπορεί  πολλές φορές να θεραπευτεί, αλλά πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος θα καθαρίσει τα δόντια σας από τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί.

Αν η ουλίτιδα επιμένει και αφεθεί εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα βακτήρια να προχωρούν ακόμα πιο βαθιά, κάτω από τα ούλα, προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να σας στοιχίσει ακόμα και τα δόντια σας.

Για την περιοδοντίτιδα συγκεκριμένα, πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως σχετίζεται άμεσα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάσχουμε από αυτά. Μερικά από αυτά είναι:

  • Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
  • Διαβήτης
  • Άνοια
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Πρόωρος τοκετός

Θα ήταν ιδανικό αν κλείνατε ένα ραντεβού για επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών μια φορά στους έξι μήνες. Ο κίνδυνος, όμως, είναι διαφορετικός για τον καθένα, και – προφανώς – σχετίζεται με το πόσο τακτικά και προσεκτικά φροντίζετε το στόμα και τα δόντια σας.

Πώς θα διατηρήσω τα δόντια και το στόμα μου όσο πιο υγιή γίνεται;

  • Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Μία φορά μετά το πρωινό και μία φορά πριν πέσετε για ύπνο. Η βούρτσα σας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και σκληρή, και προσπαθήστε να κάνετε μικρές, κυκλικές κινήσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αλλάζετε βούρτσα τακτικά.
  • ροσπαθήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν σας δυσκολεύει η χρήση του, ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρό σας, καθώς πολλοί άνθρωποι κατά λάθος τραυματίζονται λόγω κακής χρήσης.
  • Η χρήση στοματικού διαλύματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το οδοντικό νήμα, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα. Συνεπώς, ένα μπουκάλι στο σπίτι για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να χρησιμοποιήσετε νήμα, είναι ό,τι πρέπει.
  • Μην καπνίζετε. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί τεράστια φθορά στα δόντια—χωρίς να αναφέρουμε ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας από πρακτικά κάθε άποψη.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ιδανικά δύο φορές τον χρόνο, για καθαρισμό αλλά και προληπτικό έλεγχο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου