Υπολογιστές και κούραση στα μάτια

Το να κοιτάτε στην οθόνη του υπολογιστή, των smartphones, και των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και κουρασμένα μάτια. Η χρήση τέτοιων συσκευών δεν φαίνεται να οδηγεί σε μόνιμες βλάβες. Για να εμποδίσετε την κόπωση των ματιών προσαρμόστε την οθόνη ώστε να είναι σε απόσταση 60 εκατοστών. Να κάνετε διάλειμμα κάθε μια ώρα και να αφιερώνετε λίγα λεπτά να κοιτάτε πιο μακριά από την οθόνη.

Προστατεύστε τα μάτια σας

Υγιείς ενήλικες νεότεροι των 40 ετών συνήθως έχουν σταθερή όραση. Για να διατηρήσετε την όραση και τη γενική υγεία των ματιών σας να φοράτε γυαλιά με προστασία από τις ακτίνες UV. Να φοράτε προστατευτική στολή όταν χειρίζεστε μηχανήματα ή χημικά- στο σπίτι και στη δουλειά.

‘Ωρα για γυαλιά

Η ανάγκη για γυαλιά εμφανίζεται σχεδόν στον καθένα. Όταν φτάσετε στην ηλικία των 40 και άνω μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσετε. Η αλλαγή στην όραση ονομάζεται πρεσβυωπία και είναι φυσιολογική εξέλιξη. Μπορείτε να φορέσετε γυαλιά ή φακούς επαφής, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να βοηθήσει και η επέμβαση laser.

Τι συμβαίνει στην πρεσβυωπία

Πριν την ηλικία των 40 ο φυσικός φακός του ματιού είναι πολύ εύκαμπτος. Αυτό τον βοηθά να εστιάζει σε αντικείμενα που είναι κοντά ή πολύ μακριά. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, τείνει να χάνει την ευλυγισία του. Σταδιακά αυτό μειώνει την ικανότητα να βλέπουμε κοντινά αντικείμενα, ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό. Αν έχετε πρεσβυωπία μπορεί ενδεχομένως να κρατάτε ένα αντικείμενο όπως ένα βιβλίο πιο μακριά για να δείτε καθαρά.

Νόσοι και όραση

Ορισμένες νόσοι, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, μπορούν να επηρεάσουν την όραση και την υγεία του ματιού. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν αμφιβληστροπάθεια. Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αγγεία του ματιού και τα νεύρα όπως και να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης. Όταν φροντίζετε την υγεία σας τρώγοντας καλά και χωρίς κάπνισμα ωφελούνται τα μάτια σας.

Καταρράκτης και γλαύκωμα

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά εμφανίζονται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού. Μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από ειδικό φακό με εγχείρηση. Το γλαύκωμα είναι η εκφύλιση του οπτικού νεύρου. Αντιμετωπίζεται με σταγόνες ή εγχείρηση για τη μείωση της πίεσης στο μάτι.

Επιβραδύνετε την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια όρασης. Η υγρά μορφή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Η ξηρή είναι πιο αργή διαδικασία και δεν έχει συγκεκριμένη αγωγή. Ωστόσο ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν ενδεχομένως να την επιβραδύνουν ή να τη σταματήσουν. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά.

Διατροφή και όραση

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να διατηρήσει υγιή τα μάτια σας. Ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλές. Η λουτείνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C και E ενδεχομένως προάγουν την υγεία των ματιών.
Επομένως, να τρώτε εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια. Το ψάρι και τα φυλλώδη λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζουν επίσης την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο