Οι φακοί επαφής είναι ο μικρός, αόρατος τρόπος να βελτιώσουμε την όρασή μας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Μπορεί να τους χάσουμε, να τους χαλάσουμε ή να μην έχουμε διάλυμα για να τους αποθηκεύσουμε. Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη, όμως, που κάνουμε κατά την χρήση των φακών επαφής;

Πέφτουμε για ύπνο ενώ τους φοράμε

Τα μάτια μας έχουν ανάγκη από οξυγόνο, και η χρήση φακών περιορίζει το οξυγόνο που λαμβάνει η περιοχή. Στην καλύτερη περίπτωση, μια νύχτα ύπνου με τους φακούς θα προκαλέσει ερεθισμό, και στην χειρότερη μπορεί να προκληθεί σοβαρή μόλυνση.

Κάνουμε μπάνιο ή κολυμπάμε με τους φακούς μας

Τα περισσότερα σώματα νερού περιέχουν μικρόβια – και, συγκεκριμένα, τον μικροοργανισμό Ακανθαμοιβάδα. Ο μικροοργανισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στα μάτια, και η χρήση του φακού μπορεί να κάνει αυτή την μόλυνση πολύ πιο εύκολη.

Καθαρίζουμε τους φακούς με νερό

Ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς ο ίδιος μικροοργανισμός βρίσκεται στο νερό, και αν αποθηκεύουμε τους φακούς μας σε νερό βρύσης, η μόλυνση είναι ακόμα πιο πιθανή. Επίσης, είναι πολύ σημαντικο να καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας προτού φορέσουμε τους φακούς μας, και να ανανεώνουμε καθημερινά το διάλυμα στην θήκη τους.

Δεν αλλάζουμε την θήκη αρκετά συχνά

Ιδανικά, πρέπει να αλλάζουμε την θήκη των φακών επαφής κάθε μήνα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να την κρατάμε περισσότερο από τρεις μήνες. Καθαρίστε την θήκη μόνο με διάλυμα και αφήστε την να στεγνώσει, καθώς πολλοί μικροοργανισμοί μπορεί να συσσωρευτούν πάνω της.

Φοράμε τους φακούς μετά την ημερομηνία λήξης τους

Τεράστιο λάθος, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμα μεγαλύτερος. Όσο περισσότερο παλιώνουν οι φακοί, μικροοργανισμοί μπορεί να βρίσκονται πάνω τους, και η συσσώρευση διαλύματος, πρωτεϊνών και άλλων καταλοίπων τους καθιστά ακατάλληλους για χρήση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο