Μάλλον αυτό είναι ένα σενάριο που όλοι έχουμε ζήσει: Ξυπνάμε το πρωί, υποτίθεται ξεκούραστοι, αλλά τα μάτια μας μοιάζουν σαν να ξενυχτήσαμε, νιώθουμε φαγούρα ή και πόνο. Τα μάτια μας είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος, και δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα συμπτώματα.

Αν τα μάτια, λοιπόν…

 …είναι κόκκινα, υγρά και φέρνουν φαγούρα

Πιθανότατα είναι κάποια αλλεργία, δηλαδή αλλεργική φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Είναι αντίδραση του οργανισμού σε γύρη, νεκρά κύτταρα από κατοικίδια, ή κάτι άλλο στο περιβάλλον. Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από αυτό που σας επηρεάζει, και πάρτε ένα αντι-ισταμινικό. Οι μη συνταγογραφούμενες σταγόνες για τα μάτια θα σας ανακουφίσουν. Αποφύγετε τις σταγόνες που στοχεύουν απλά να διώξουν την κοκκινίλα—δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το αληθινό πρόβλημα.

 …είναι κόκκινα, και υπάρχουν πηχτές και σκληρές εκκρίσεις

Μπορεί να είναι φλόγωση της μεμβράνης. Ο οφθαλμίατρός σας θα ελέγξει αν προέρχεται από κάποιον ιό ή βακτήριο. Τα τεχνητά δάκρυα θα βοηθήσουν, όπως και οι κρύες κομπρέσες, για να ανακουφίσουν από την φαγούρα. Η μικροβιακή μόλυνση είναι πιο ήπια, και συνήθως φεύγει μόνη της. Η μόλυνση από ιό, από την άλλη, αποκαλείται “το κρυολόγημα των ματιών”, και είναι εξαιρετικά κολλητική.

 …έχουν ένα εξόγκωμα που πονάει, στην άκρη του ματιού, ή κάτω από τα βλέφαρα

Αν βρίσκεται στην άκρη, είναι το γνωστό κριθαράκι. Μπορεί να γίνει πολύ ευαίσθητο, να πρηστεί και να εκκρίνει πύον. Μια χλιαρή κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει, αλλά αν γίνει πολύ ενοχλητικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτική αλοιφή. Αν βρίσκεται κάτω από το βλέφαρο, πιθανότατα είναι χαλάζιο, που προκαλείται από κάποιον αδένα που έχει κλείσει. Και εδώ οι χλιαρές κομπρέσες είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος.

…είναι κόκκινα, και τα αισθανόμαστε τραχιά

Πιθανότατα είναι ξηροφθαλμία, μια πάθηση που συμβαίνει όταν τα μάτια δεν ενυδατώνονται σωστά—συνήθως λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων, ή αν τα δάκρυα εξατμίζονται πολύ εύκολα. Η πολλή ώρα μπροστά από οθόνες επιδεινώνει την κατάσταση αυτή. Βέβαια, η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι παρενέργεια διάφορων φαρμάκων, ή ορμονικών αλλαγών, ή από την κακή χρήση φακών επαφής. Οι σταγόνες για τα μάτια θα σας βοηθήσουν, όπως και το να προσλαμβάνετε περισσότερα λιπαρά ω-3 από την διατροφή σας, τρώγοντας ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

…είναι κόκκινα, και η όρασή μας είναι θολή, ή αν υπάρχει πολύ έντονος πόνος μετά από χτύπημα στην περιοχή

Μπορεί να έχει γρατζουνιστεί ο κερατοειδής χιτώνας. Μιλήστε με τον γιατρό σας άμεσα, ή πηγαίνετε στα επείγοντα.

…είναι κόκκινα, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα

Αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε με κάποιον τρόπο τα συμπτώματα των ματιών σας, ένα ραντεβού στον οφθαλμίατρο θα ήταν η καλύτερη λύση. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]
Πώς σχετίζεται το ασβέστιο στο πρωινό ή στο δείπνο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου [μελέτη]